Понуде

Дарко Момић

Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик позвао је јуче на јединство посланике на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске на којој је једина тачка дневног реда била "Информација о неуставној трансформацији дејтонске структуре БиХ и утицају на положај и права Републике Српске".

- Дакле, да се дода ово што сте рекли, да се таква информација сматра интегралном за расправу, како бисмо на бази тога дошли до јединства. Ни ја не бјежим од тога да је било грешака, и ја сам гријешио. Али нама данас треба јединство око високих представника. Додајте у информацију све оно што мислите - поручио је Додик.

На понуду партијског лидера касније се надовезао и шеф посланичког клуба СНСД-а Игор Жунић који је опозиционарима упутио писмо и понудио да "заједно конципирају и усвоје закључке у вези са допуњеном информацијом". Опозиција је јуче пред само закључење овог броја нашег листа немушто одговорила на искрену понуду најљућег политичког противника и посланичког клуба његове странке, па су одбили да у информацију уграде све што мисле да треба, али су оставили отворену могућност да заједно конципирају и усвоје закључке. На ово половично прихватање Додик је одговорио новом понудом која је гласила: "Избаците из информације све што мислите да треба, али немојте суштину, а то је ОХР".

До закључења овог броја није било познато шта су опозиционари одговорили, али се зато зна да ће евентуалним одбијањем сигурно претрпјети много већу политичку штету него ако прихвате Додикову понуду.

Зашто?! Зато што је у јавности створена перцепција "да је ово мала држава колики су издајници у опозицији", тако да би све осим пристанка на усвајање заједничких закључака владајућа структура уз подршку наклоњених медија искористила да ојача ту перцепцију. С друге стране, не може се опозицији спорити право на љутњу због информације, јер је чињеница да у њој има политичких удараца испод појаса и ствари које заиста не заслужују да се нађу у било каквом документу Народне скупштине, али не би им било први пу­т да државнички прогутају увреде и притисну тастер "за" зато што је то у интересу Републике Српске.

На крају крајева, то је индиректно признао и сам Додик који је у свом обраћању рекао: "Ова сједница није сазвана да би се мјерио било чији патриотизам. Овдје у огромном броју сједе људи који воле Српску, без обзира на то што неки од вас доводе у питање и сврху одржавања ове сједнице".

Нажалост, сједнице републичког парламента одавно не служе ни за шта друго него за мјерење патриотизма. А некима и као посљедње уточиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана