Понуда која се одбија

Дарко Момић

Једини амбасадор БиХ који је напустио дипломатску функцију Драшко Аћимовић јуче је за наш лист открио мотиве због којих се у новембру 2017. године одлучио да послије двије и по године на мјесту шефа Амбасаде БиХ у Бриселу повуче несвакидашњи и дотад невиђен потез, да врати агремане и одрекне се дипломатског пасоша и статуса.

Аћимовић је открио да је будући предсједник Европског савјета Шарл Мишел, који 1. децембра треба да преузме функцију од Доналда Туска, у периоду када је био на челу владе Белгије широм отварао врата Босни и Херцеговини за европске интеграције, али да надлежни у овој накарадној држави нису показали нимало слуха за његову добру вољу.

Шарл Мишел и његова влада, како каже бивши амбасадор, понудили су БиХ да преузме њихов механизам координације који је најсложенији у Европи, али који због наших и њихових готово идентичних унутрашњих проблема без превеликих измјена и интервенција може послужити БиХ и тиме на најефикаснији начин убрзати њен европски пут и испуњавање поглавља. Умјесто да објеручке прихвате понуду која се не одбија, а то је да нам земља у којој је сједиште Европске уније буде земља партнер за ЕУ, врли званичници БиХ су без било какве куртоазије, чак и без писма било каквог објашњења, а камоли извињења или правдања, једноставно отказали највећи састанак у историји дипломатских односа БиХ и Белгије. Драшко Аћимовић је послије тога поднио оставку наводећи да је због политичке кризе у земљи, неповјерења и опште стагнације на коју нас константно упозоравају из ЕУ, изостала активнија улога бх. стране, одлучио да се повуче са позиције амбасадора БиХ у Краљевини Белгији и активније укључи у политички живот у БиХ.

Поприлично изненађење је било када га је недуго послије лидер СДП-а БиХ Нермин Никшић представио као појачање и новог члана његове странке, али зато због одговорности коју је Аћимовић својом оставком показао према свим грађанима како Републике Српске, тако и БиХ, није било никакво изненађење када је послије само годину дана дигао руке од политичког ангажмана и када је поднио оставку на све функције и на чланство у СДП-у БиХ.

Нажалост, оно што је најпоразније је што је нашој јавности толико корумпиран разум да његове оставке нису оцијењене као моралан чин, већ као неспособност или колоквијалним језиком “ко му је крив, није се снашао”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана