Поново поплаве

Саша Чавраг

Штета од прошлогодишњих поплава у РС још није до краја санирана, а поједине њене становнике поново је запљуснуо нови талас бујица.

Киша, која пада неколико дана, пробудила је старе страхове код становника Српске, који сваке нове падавине дочекују са зебњом. Садашње стање, срећом, није алармантно, али су већ у појединим општинама угрожене десетине кућа, а излијевање ријеке Јапра спријечило је више од 150 ђака у Новом Граду да јуче оду у школу.

Ово би требало да буде довољно упозорење надлежнима да уложе све напоре да се прошлогодишња катастрофа не би поновила. Не треба подсјећати на жртве и огромну штету коју смо имали на кућама, путевима, болницама, школама као и другим објектима. Ту слику пред очима треба да имају они од којих се очекује да заштите становништво и њихове домове те да уложе максимални, па и надљудски, напор за спас људи и њихове имовине, ако небо одлучи да опет буде немилосрдно.

Поједине грешке из маја и августа прошле године не смију да буду поновљене.

Корита ријека и насипи, посебно у кризним подручјима, треба да буду адекватно изграђени, а да припадници свих екипа Цивилне заштите у РС у сваком моменту надохват руке имају неопходну механизацију.

Можда прошлогодишње поплаве, како су многи говорили до тада невиђене на овим просторима, нису могле да буду спријечене, али је сигурно да је штета коју су оне изазвале могла бити мања да је неко о томе размишљао годинама раније и улагао у систем одбране од поплава. Ако то раније није било рађено, надам се да смо се након прошлогодишње катастрофе коначно дозвали памети и да је свима јасно да се не смијемо препустити судбини и чекати "шта нам Бог да".

Чак је и ревизија указала на то да су прошлогодишње поплаве утицале на надлежне да коначно посвете пажњу овом питању, али су такође навели да се то све радило напречац, без плана и анализе. Господо, вријеме је да засучете рукаве и да питању одбране од поплава посветите много више пажње.

Панику не треба ширити, али сви морамо бити на висини задатка и одговорити потребама сваке ванредне ситуације коју доноси вријеме - вријеме које је увијек непредвидиво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана