Понављање је мајка знања?

Цвија Мркоњић

Колико је образовни систем у озбиљном проблему најбоље показује податак да лани чак десет основаца из РС није успјело да заврши разред и сада су понављачи.

Неко ће помислити да то и није велики број, међутим, овај податак је алармантан, када се зна да се многим ђацима гледа кроз прсте и да годину раније ниједан основац није понављао разред.

За неуспјех ђака може се пронаћи мноштво разлога и оправдања. Прије свега ту је чињеница да је у раду са ученицима основних школа неко заказао. Наставници, родитељи или сами ђаци. Биће да су сви подједнако.

У основном образовању, овај "тројац" је у нераскидивој вези, а њихови поступци ланчано повезани. Међутим, најлакше је са једне на другу страну пребацивати одговорност.

Кривицу би најлакше било свалити на основце, приписујући им незаинтересованост, лијеност и непажњу на часовима.

Просвјетари се ограђују истичући да узроци губљења године леже у великом броју изостанака са наставе, због проблема унутар породице и родитеља који одбијају сарадњу. То наводи на закључак да труд и посвећеност наставника немају апсолутно никаквог утицаја на негативне оцјене ученика.

Родитељи такође сматрају да одговорност није на њима и прстом упиру у обимно градиво, често се жалећи на ситуације када морају да се посвете вјежбању математике и других предмета са својом дјецом.

Чини се да ни родитељи, а ни просвјетни радници немају довољно стрпљења, али ни заинтересованости да мотивишу ученике да би "загријали столицу".

Лоптица се пребацује с једне на другу страну, родитељи сматрају да дјеца све треба да науче у школи, а наставници да је рад са дјететом код куће неизбјежан.

Између двије ватре остају ђаци и њихове јединице, који на крају заврше на поправном, јер нико није имао довољно времена ни интересовања да им помогне да "зараде" своју двојку, а често ни они сами.

Промјене су неопходне у цјелокупном образовном систему, а у образовни процес морају се укључити, како ученици и наставници тако и родитељи, да не би долазило до оваквих "киксева".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана