Помршени конци

Анита Јанковић Речевић
Помршени конци

Епидемијске болести, било међу људском или животињском популацијом, човјеку неминовно мрсе конце. И то тако вјешто и брзо да мјесеци, па чак и године, нису довољни да се чвор распетља и ситуација кристализује.

Појава вируса корона прије три године потпуно је промијенила свакодневицу и избацила све из колосијека. Читав свјет је стао. Људи су били приморани да одгоде лијечење, путовања, свадбе и сличне догађаје, што је показало колико смо мали и немоћни над сопственим плановима које невидљива рука руши као кулу од карата.

Ове године опет свједочимо срушеним плановима. У питању су домаћи фармери, на чија врата је нажалост закуцао вирус афричке куге свиња. Због болести је еутаназирано неколико десетина хиљада животиња што је фармерима нанијело штету. Да ствар буде гора губитке су седмицама тефтерили и произвођачи који су имали здраве свиње, јер их нису смјели клати и продавати, будући да је болест била у близини њихових фарми.

Таква ситуација осим што је произвођачима ускратила зараду од продаје меса, помрсила је конце и свима онима који су у Семберији и Лијевчу пољу планирали да организују збор или било какво друго опште народно весеље на којем је свињско печење неизоставна делиција, јер је и печење прасади на ражњу било стопирано.

Због вапаја свињара надлежни су одлучили да олабаве обруч и промијене тактику за сузбијање болести афричке куге. Продаја и клање свиња коначно је дозвољено и у првих неколико дана примјене нових мјера фармери су распродали знатан број свиња које су биле вишак.

Тиме им је, како сами кажу, спао огроман терет. Предухитрили су болест и свиње продали прије него што је куга закуцала на њихове фарме. На тај начин елиминисали су и потенцијалу штету.

Међутим сада се поставља питање шта даље? Шта ће бити када фармери распродају свиње и испразне штале? Хоће ли се одлучити за узгој и набавку нових прасића који могу обољети док трепнеш, јер се куга већ проширила и на дивље животиње које су главни преносници вируса. Питање је да ли ће се неко усудити на ризик под таквим околностима.

Домаћи свињари и прије појаве афричке куге нису имали рентабилну производњу због прекомјерног увоза. Проблем је актуелан годинама, што је многе натјерало да угасе или смање производњу. Нова ситуација, по свему судећи, могла би само убрзати гашење производње и стављање катанца на већину фарми.

Надлежни морају размишљати унапријед. Наћи дугорочно рјешење, а не искључиво инстант потезе. Јер данас ће свиње бити продате, али шта сутра. Производња када се једном угаси тешко да ће се икада више обновити. Ако постоји рјешење за опстанак, већ сутра треба започети примјену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана