Помоћник за махинације

Горан Маунага

Горан Раца, помоћник министра за спорт у Министарству породице, омладине и спорта, иако је суспендован због злоупотребе службеног положаја, и даље редовно долази на посао.

Колико год та тврдња изгледала скоро невјероватно послије посљедње информације од прије неколико дана, а која гласи да је министар Нада Тешановић суспендовала Рацу због злоупотребе меморандума Министарства у приватне сврхе, одлучили смо да је провјеримо.

И, министар Тешановић нам, "за нашу информацију", рече оно што су она, Влада РС, Раца, сви осим јавности, знали: Раца редовно иде на посао као да се ништа није ни десило и тако ће остати мјесецима.

Закључак Владе о суспензији је измијењен јер то није било одрађено како треба, било је у брзини, па смо заборавили на наш правилник, просвијетли нас госпођа Тешановић. Годинама, дакле, ту раде они који не познају ни елементарне ставке правилника. Или је одлука о суспензији била игра за јавност гладну хљеба, правде и поштења.

Оцјењујући ово спровођење "правде", правила и одлука, може се већ прогнозирати да ће "препоштени" Раца највјероватније и остати у својој помоћничко-министарској фотељи. Све зависи од тога шта ће Комисија Владе за дисциплинску одговорност закључити у року од три мјесеца. Прије тога, Министарство има рок од 15 дана да донесе неку одлуку у вези са Рацином злоупотребом службеног положаја. А можда све зависи и од неке кумовске везе.

У томе ће, дакле, проћи неколико мјесеци, јавност ће на све заборавити. По свему се може закључити да функционери попут Раце имају неки специјални имунитет, до сада непознат у земљама демократског уређења. 

Рацу је, ако већ неће бити кажњен зато што се коцкао, требало казнити "зато што се вадио". Наиме, он је, кад је откривен, у извјештају написао да је његова супруга, "техничком грешком и без његовог знања користила стик на којем се налази меморандум Министарства".

А да је овом друштву потребна посебна заштита од таквих људских моралних профила, доказ је и "синхронизовани рад" брачног пара Раца приликом напада на новинара РТРС-а, само зато јер је изнио истину.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана