Помоћ

Ведрана Кулага Симић

Српски народ на готово цијелом Балкану се налази у незавидном положају, и то није од јуче. Република Српска, а посебно Србија, посљедњих година су ојачале бригу о српском народу, што показују кроз пројекте и програме који воде ка новим радним мјестима и бољој свакодневици.

Тренутни акценат је стављен на помоћ Србима у ФБиХ. Онима који нису ни отишли током ратних недаћа, онима који су након свега, ипак, одлучили да се врате на своје, али и онима који су нови кров над главом подигли далеко и од БиХ и од Балкана, па и Европе. Покренута је највећа кампања до сада, коју заједничким снагама напријед гурају институције Српске и Србије. Циљ је да дођу до што више Срба, расутих по свијету, од Аустралије до Америке, а који су формално још власници кућа и имања на подручју Федерације, како не би остали без њих због ниских потеза тамошњих власти.

Први пресјеци показују да има наде. Да ће акција, у коју се ушло са великим ентузијазмом, бити успјешна, јер их се на стотине већ јавило са жељом да се стане у крај отимачини и да, макар њих и не било ту, српска земља остане српска. Вјековна огњишта завјет су за неку бољу будућност.

Упоредо са тим великим послом, Србија је одлучила да и на друге начине помогне српском народу у ФБиХ. Оном дијелу који није отишао са огњишта и који живи у увјерењу да им је ту најбоље. Гдје су своји на своме, гдје желе у миру да живе и испомажу се са комшијама и Бошњацима и Хрватима који то, наравно, желе.

Званични Београд протеклих мјесеци анализирао је захтјеве који су стигли са разних адреса у региону. Од Словеније до Румуније, гдје има удружења са задатком да чувају српски идентитет, језик, ћирилицу, те оних чија је мисија повратак и опстанак Срба, конкретно у ФБиХ. Након анализе, одлучено је у које сврхе ће отићи стотине хиљада марака да би, колико-толико, био олакшан пут ка бољем сутра.

Неко ће добити стоку, други ситну пољопривредну механизацију или новац као вјетар у леђа новим пословима или проширењу постојећих с циљем да у наредним мјесецима, годинама поправе свој кућни буџет, учврсте положај у локалним заједницама и ојачају одскочну даску за будућност.

Ова помоћ, наравно, неће ријешити све проблеме који су за вратом Србима у ФБиХ. Превише их се нагомилало да би нестали преко ноћи, али сигурно је да би се лакше и брже рјешавали једног по једног да су сви у БиХ, односно Федерацији, показали дио бриге према српском народу која је видљива код представника Српске и Србије, али и обичног човјека.

Овај регион може, генерално, напријед само ако буде блиско сарађивао. Тај пут тешко да има алтернативу и што прије то сви схвате, боље ће нам бити свуда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана