Помоћ за реформе

Ведрана Кулага Симић

БиХ је донекле посљедњих мјесеци ухватила правац на путу ка европским интеграцијама, али и даље су пред њом препреке које могу да успоре или чак и зауставе напредак ка чланству у ЕУ.

Спровођење реформи и политички консензус о свим важним питањима су у првом реду најважнији предуслови за кретање ка Унији, као и новац, који за многе ствари недостаје у овој земљи.

Послије тешких преговора од ММФ-а је стигла информација да би БиХ могла да ускоро добије више од пола милијарде евра помоћи економском развоју, а широке руке, како ствари сада стоје, биће и у Европи и Свјетској банци. Најављују чак 300 милиона евра за БиХ, али и опет и само за реформе.

Надлежни у БиХ морају да буду свјесни помоћи која може да у идућих годину двије дође на њихове адресе с циљем бољег спровођења неопходних реформи.

Бројне промјене већ сада стоје, а тек ће их бити пред БиХ, ако и даље главно опредјељење надлежних буде европски пут и све што он носи са собом. Зато свака марка и сваки додијељени евро морају да буду утрошени по правилима, а не да кроз ко зна какве канале послуже за неке ствари мимо протокола.

Из међународних финансијских институција указују на то да ће помно пратити утрошак средстава, а може се очекивати да би славина могла бити заврнута одмах послије првог погрешног корака. То БиХ не може да дозволи себи због свих људи који живе у њој и траже начине за боље сутра.

Реформе морају да буду спровођене, али истовремено треба тражити начине да буду што безболније за обичне раднике и грађане и да се и њихов глас чује, јер су и они ти који ће кроз идуће године враћати оно што је земљи дато као помоћ.

Велики новац је пред вратима БиХ. Недостаје понеки потпис и коначна овјера понуђене помоћи и исплата може да почне.

Исплата за реформе, а не за локалне буџете и више нивое власти. Странци су изричити - нема крпљења буџетских рупа, јер новац не стиже за те намјене. Поручују да ће држати очи широм отворене и да тога треба да буду свјесни сви они у БиХ у чијим рукама је одговорност за спровођење реформи. Само ће тако ова земља показати да је одговорна, чак и у проблемима и да може да оправда повјерење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана