Помоћ у доба короне

Маријана Миљић Бјеловук

Послодавци и становници у Српској су након пет дана ишчекивања добили обећано од банака. Тих пет дана за њих је било као пет година. Дан за даном пролазио је у неизвјесности, али су на крају ипак банкари обећано ставили на папир и увели мораторијум на отплату кредита, најмање до укидања ванредне ситуације у Српској.

Нису се зауставили ту па су својим клијентима, од којих живе, понудили и грејс период за отплату главнице кредитних обавеза на период од најдуже шест мјесеци, али и нове кредите за превазилажење потешкоћа у пословању.

Међутим, појединци из банкарског сектора су у међувремену, у дугих пет дана, настојали да, прије него што све обећано ставе на документ и уреде то одлукама, наплате што више новца од привредника и становника. Наравно, тиме нису прекршили нити једну одлуку. Имају  потпуно право на то. Али, с друге стране, само су у још гору позицију гурнули поједине привреднике и становнике, који грцају у проблемима због појаве и ширења вируса корона. 

Још је остало само да банке потребну документацију и начин подношења захтјева на увођење мораторијума одреде у складу са својим интерним правилима. Надамо се и да, у међувремену, неки од њих неће користити и тај период како би уграбили што више новца, јер и сами већ годинама говоре да су ликвидни и да новца имају. Сада и треба да покажу да је то тачно и да помогну грађанима и привредницима који тренутно не виде свјетло на крају тунела. Јер управо захваљујући својим клијентима банкари сваке године у финансијским извјештајима приказују милионску добит.

С друге стране, постоје и они банкари који су одмах чули вапаје привредника и грађана, те нису користили прелазни период до доношења одлука на основу којих ће увести мораторијум на отплату кредита које су подигли привредници и грађани по јако високим каматним стопама.

Привредницима и становницима треба да помогну сви, од пословних партнера који су у доброј позицији, преко банака, надлежних, али и међународних институција. То треба да раде одмах. Без икаквих одгађања. Времена за одуговлачења нема, јер из сата у сат ситуација у већини предузећа је све гора. Само на тај начин, реаговањем одмах, могуће је допринијети да штета буде умањена онолико колико је могуће. 

И на крају, када прође све, не треба да траже услугу за узврат. Сви они држе кључеве сефова и треба да помогну. Јер захваљујући управо привредницима и становницима који отплаћују кредите по великим каматним стопама, сефови су пуни. Иста ситуација је и са локалним и републичким буџетима, које управо пуне грађани и привредници. А власти на свим нивоима до сада су говориле да се износи у тим касама само увећавају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана