Помоћ с оне стране Дрине

Ведрана Кулага Симић

Република Српска и Србија су матице српског народа и као такве имају тежак, али и неизбјежан задатак да максимално раде у име оних чији идентитет представљају и чувају.

Споразум о специјалним и паралелним везама између РС и Србије годинама је на снази. Одржано је небројено много састанака, заједничких сједница и неформалних разговора између врха Српске и Србије, министарстава и других институција који су, по неписаном правилу, готово увијек завршавали договорима да ће заједнички радити на пројектима који ће показати да Дрина није граница.

А Србија је небројено пута показала да је прави пријатељ. У катастрофалним поплавама 2014. године, иако је и сама тешко страдала, упутила је помоћ у РС, за изградњу у Сребреници дала је два милиона евра и финансирала бројне пројекте.

Лани је издвојила из свог буџета чак десет милиона марака за помоћ општинама у Српској у реализацији пројеката. Тај новац је увелико већ "оперативан" на терену.

Негдје је све спремно за градњу трга, негдје се слажу посљедње коцкице за градњу моста, вртића, реконструкцију школа, путева... И то је оно што "обични" народ највише види, осјећа и на чему захваљује.

Сада ће издвојити још толико новца за Српску иако руже не цвјетају у Србији, као ни у Српској. С обје стране Дрине грађани муку муче са бројним проблемима и све више их се одлучује да пакује кофере и одлази преко границе у потрази за бољим платама и, генерално, бољим животом.

Зато су пројекти које финансира и које ће финансирати Србија, а који ће бити урађени у више од половине локалних заједница у Српској, још више важни јер показују да, ипак, на овом подручју није све стало. Показаће да има жеље за обновом и пројектима од којих користи има управо онај "обични" човјек.

То, наравно, није довољно. Надлежни с обје стране морају да више сазучу рукаве и нађу начин како да додатно подигну економску моћ унутар својих граница како би, у њима, задржали свој народ.

Свака помоћ је добродошла, а на братску се увијек посебно гледа. Српска и Србија треба да раде заједнички када год је то могуће, не само када је ријеч о пројектима, него и када је у питању очување језика, културе и нације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана