Помоћ привреди

Марина Чигоја

Порески обвезници са подручја која су захваћена незапамћеним поплавама које су задесиле БиХ ослобођени су плаћања ПДВ-а за мај. Ово је једна од првих мјера које су институције у БиХ донијеле с циљем помоћи онима који су претрпјели штету и која ће пореским обвезницима, нема сумње, бити од велике помоћи.

Наравно, ово је само први корак и овдје не би требало стати. Привредници, као и грађани чија су предузећа и куће опустошене у поплавама, и даље требају помоћ, како државе, тако и банака и свих оних који су имали срећу и нису претрпјели никакву штету.

Свакако да охрабрује и то што су банкари најавили низ мјера којима ће предузећима и становништву са поплављених подручја омогућити лакшу отплату њихових обавеза.

Такође, и Влада РС је најавила сет законских рјешења којима ће се изаћи у сусрет свима који су погођени елементарном непогодом која је задесила Српску. 

Нема сумње да ће за њихов, али и опоравак читаве земље, с обзиром на то да прве процјене говоре да штета настала у поплавама износи чак 1,3 милијарде евра, требати много времена. Због тога је потребно што брже дјеловати, како законским рјешењима која ће ићи у правцу увођења што је могуће више олакшица за погођену привреду и становништво, тако и обезбјеђивањем нових кредитних аранжмана који ће бити искоришћени за санирање посљедица.

Један од начина да се помогне привреди, која је доживјела нови тежак ударац, јесте да се у свему што ће се радити у наредном периоду приоритет да домаћим произвођачима. Без тога је тешко очекивати да ће привреда у скорије вријеме кренути путем опоравка.

Сигурно је да ће се све што се дешавало у протеклом мјесецу негативно одразити и на пуњење буџета и да се и ту очекују додатни проблеми. На то већ указују подаци, како Пореске управе РС, тако и Управе за индиректно опорезивање БиХ, према којима је у мају дошло до пада наплате прихода. Ребаланс буџета и уштеде гдје год је то могуће пријеко су потребни.

У сваком случају, вријеме пред нама сигурно носи много изазова, а колико ће ко имати слуха и заиста помоћи онима којима су погођени - видјећемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана