Помирење по Изетбеговићу

Жељка Домазет

Да ће у БиХ протећи још доста мутне воде док у њој не буду завладали повјерење и помирење, свједочи и недавна ничим изазвана изјава лидера СДА и предсједавајућег Предсједништва ове земље Бакира Изетбеговића.

На истој конференцији, у истим ципелама и у истом друштву пред којим је говорио о томе да прошлост треба оставити по страни, а окренути се сарадњи, разумијевању и напретку, иако није питан за коментар, нашао се позваним да прокоментарише наводе бањалучког бискупа Фрање Комарице који је Бањалуку упоредио са Блајбургом.

Изетбеговић је отишао и корак даље па је цијелу Српску назвао парадржавном творевином из које су, како каже, "системски прогнани сви Бошњаци и Хрвати".

На конференцији на којој је могао изнијети само усаглашени став Предсједништва, Изетбеговић је јасно показао колико му је стало до усаглашености, будућности, повјерења и помирења.

Да је којим случајем имао иоле добре намјере, ако је већ  ничим изазван и проговорио у одбрану Комарице, морао је понудити и одговор на чињеницу због чега у Сарајеву нема 150.000 Срба, шта се дешавало Србима по Казанима, "Силосу", касарни "Виктор Бубањ", Централном затвору и бројним другим стратиштима по којима и данас породице несталих траже своје најмилије.

Требало је, али није, да Изетбеговић проговори и о тиме по чијим то упутама највиши поглавар Исламске заједнице, реис-ул-улема Хусеин Кавазовић један цијели конститутивни народ погрдно зове "власима" и проклиње све Бошњаке који не буду гласали у Сребреници и за начелника изабрали Бошњака. Зар за будућност Сребренице и свих других општина није битније да је воде они који ће јој донијети развој и просперитет?

Не изрече Изетбеговић на скупу о помирењу и повјерењу ниједну ријеч осуде покушаја убиства премијера Србије Александра Вучића који је дошао у Поточаре да се поклони бошњачким жртвама. Такве ствари, по Изетбеговићу, би требало да се прогутају и забораве, а да он у овој земљи ствари реда како њему паше.

Буде ли се ова земља мирила и стицала повјерење по рецепту Бакира Изетбеговића, још задуго ће се урушавати у раздорима, подјелама и неповјерењу. Једина сарадња у таквој атмосфери биће она са аветима прошлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана