Помиловања и злочини

Горан Маунага

У каквој су узајамно-посљедичној вези криминал и корупција, овог пута оличена у помиловањима, којима је предсједник ФБиХ Живко Будимир "частио" криминалце свих фела, најбоље је илустровао крвави обрачун криминалних група у суботу навече у Тузли.

Да Будимир није радио то што је радио и, између осталих, незаконито помиловао и тешког криминалца Мерседа Хаџића, званог Мирсо Швицарац, не би безбједност дјеце и недужних грађана у Тузли била тако драстично угрожена, као што се то десило у суботу.

Да ли је Будимир био свјестан шта чини када је шаком и капом и мимо закона дијелио помиловања, је ли знао посљедице тога или га оне уопште нису занимале? Одговор на та питања зна само он.

Али је зато Тужилаштво БиХ потпуно у праву што, без обзира на врсту тих одговора, с циљем подизања оптужнице, наставља истрагу против Будимира. Корупција је рак рана БиХ, а улични рат банди у Тузли, у којем је један од актера тешки криминалац, којег је помиловао предсједник, само је права слика у малом стварног и разорног дјеловања коруптивне пошасти.

Наравно да је криминалац Мирсо Швицарац један од одговорних за мафијашки обрачун, али за све то, и бар исто толико, одговоран је и Будимир, јер му је омогућио да се наставити бавити оним што једино зна - криминалом.

У цијелом случају позитивна је само врло брза и прецизна реакција Тужилаштва БиХ, које је саопштило да је све повезано са "предметом Будимир" и да нису изненађени што се велики број криминалца незаконитим помиловањима нашао на слободи. Ваљда и то што Тужилаштво први пут реагује на тако директан и оштар начин говори да су се ствари потпуно отеле контроли.

Било би занимљиво сада чути Будимирово образложење зашто је одлучио да Мирсо Швицарац и други бројни криминалци које је помиловао слободно шетају и демонстрирају силу над државом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана