Полупразни факултети

Милијана Латиновић

Тамна демографска слика Републике Српске искристалисала се након што су објављени резултати и другог уписног рока на универзитетима у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Колико је ситуација алармантна, свједоче полупразни амфитеатри у којима ће, ако је судити по прогнозама демографа, сваке наредне године сједити све мање студената. На високошколским установама истичу да Српска никада до сада није имала лошији упис на јавне факултете.

На факултетима Универзитета у Источном Сарајеву остало је 1.300 слободних мјеста, док их је, према првим резултатима, на бањалучком Универзитету 1.258.

Демографи овакво стање на високошколским установама објашњавају чињеницом да све више младих напушта границе Српске и БиХ у потрази за бољим животом, бољим условима школовања и неком сигурнијом будућношћу.

Генерације које сада стасавају за академске клупе рођене су у периоду када је РС имала позитиван природни прираштај, па ипак студената има мало. Не смијемо ни помислити на то каква нас ситуација очекује у будућности кад знамо да Српска од 2002. године константно биљежи негативан природни прираштај.

Каква је будућност у Српској ако ће у њој бити све мање ђака и студената? Одговор је и више него јасан. Никаква, јер све за шта смо се вјековима борили и стварали, како ствари стоје, нећемо имати коме да оставимо. Умјесто да су пред образовним установама гужве, да се тражи столица више, нас је сваким даном све мање.

Питање које нам свима одзвања у ушима јесте - за шта смо се школовали, за кога стварамо будућност ако долази вријеме када ће катанац запечатити школска врата, а факултети остати празни?

На кога показати прстом и рећи "крив је" јер нас је из дана у дан све мање? Вјероватно терет одговорности носимо сви заједно, држава, образовне институције, породица, сваки појединац. Можда је коначно дошло вријеме да се мијења устаљени систем образовања, да се уведу неки нови смјерови на факултетима, да се ови постојећи унаприједе, модернизују.

За лошу демографску слику врло често окривљују младе који касно ступају у брак, касно добијају потомке, а мало кога интересује то што послије завршеног факултета углавном попуњавају мјеста на бироима за запошљавање. Крајње је вријеме да нешто буде учињено како би млади престали да сањају карту у једном правцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана