Полумјесец по Уставу

Дарко Момић

Лидер СДА Бакир Изетбеговић ударио је печат на бестијално дивљање по друштвеним мрежама и грозоморне оптужбе и пријетње због прославе 9. јануара, Дана Републике Српске.

Умјесто да позове на смиривање страсти и спуштање лопте, “први у Бошњака” и син “оца нације” отишао је корак даље и одлучио да послије апелације којом је тражио оспоравање 9. јануара сада тражи оспоравање самог имена Републике Српске. Иако је тешко повјеровати да није свјестан да је иницијатива унапријед осуђена на пропаст, могуће је да рачуна на страначке колеге Сеаду Палаврић и Мирсада Ћемана и на тројицу странаца у Уставном суду БиХ који су у случају Дана Републике Српске показали да им је политика много јача страна од права.

Дакле, формално-правно апелација би морала да буде одбачена као недопустива, јер не може Уставни суд БиХ да одлучује о уставности Устава. И ту је тачка. Крај. Енде. Али у нормалним земљама, што БиХ свакако није. Додуше, могуће је да Изетбеговић и компанија рачунају и на такав став Уставног суда, па ће шансу за укидање имена Српске тражити даље пред Европским судом за људска права у Стразбуру. А тамошње судије онда треба да буду спремне да одлучују да ли су уставни називи Хрватска, Шведска, Шкотска, Француска, али и Њемачка или Грчка или Србија, Русија или Сјеверна Македонија. Заиста, Грци и Македонци су се скоро три деценије спорили око имена, а на крају испаде да нико ништа није питао Албанце, који су, је ли, конститутиван народ у држави са најмлађим именом на свијету - Сјеверној Македонији.

Биће да Албанци у тој земљи немају СДА или Бакира, иначе од историјског договора Ципрас - Заев не би било ништа.

Но, шалу на страну. СДА и њен лидер су посљедњом иницијативом, жаргонски речено, прешли игрицу, јер оспоравање имена Републике Српске није ништа друго него политичко лудило или још боље речено политичко безумље.

Поред безумља, то је и политички безобразлук, јер је иницијатива услиједила само дан након што је делегација СДА сјела за исти сто са представницима СНСД-а, а Бакиров замјеник Адил Османовић послије састанка рекао да у његовој странци постоји спремност да се спусти лопта. Умјесто спуштања лопте, из најјаче бошњачке странке су додатно подигли међунационалне тензије, а резултат тога никако не може бити неријешен.

Срећа је само што више нема никога да каже да је спреман да жртвује мир за независну БиХ. Нажалост, ово не треба два пута рећи, јер из политичког безумља се може десити свашта, па и то да, што каже твитераш Курузовина, Бакир поднесе апелацију за оцјену уставности мјесечевих мијена са захтјевом да стално буде полумјесец. Није шала!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана