Половњаци

Данијела Бајић

Реплику из хит серије “Кости” која каже да “сваки стан у Бањалуци има по два, по три аута, иако је криза”, ревидирала је корона, бар ако је судити према процјени власника ауто-кућа.

Да је постојала у вријеме његовог стваралачког заноса, суша у продаји аутомобила која је настала посљедњих мјесеци, вјероватно би сценаристу одвела на другачији подухват јер, како је кренуло, због кризе би се приватни возни паркови могли чак и осипати.

Један “голф” на два члана домаћинства умјесто “голф” плус “фијат” свакако  пуно боље звучи за кућни буџет.

Можда је то и добра ствар, бар ако се гледа из угла љубитеља природе и чистог ваздуха. Нису општине и градови у Републици Српског метрополе које због издувних гасова имају кишобране смога изнад глава људи, али би нам ипак импоновала похвала “природњака” да смо због мањка возила у гаражама почели удисати здравији ваздух.

Не треба очекивати да се због пандемије сви трансформишемо у свјетске шампионе скромности, али бар можемо да пресликамо покоји добар примјер и примијенимо га у свакодневном животу. Нама је и даље чудно кад неко одлази на посао бициклом или аутобусом, а никада не бисмо осудили некога ко живи пола километра од радног мјеста а сваки дан са аутомобилом заузима фирмино паркинг мјесто.

Нисмо само ми “чудаци” јер је то хит вијест и у земљама гдје се заљубљеници у што мање рупе на озонском омотачу не броје на прстима једне руке.

Тако се данима причало како је предсједник Украјине Владимир Зеленски прекршио протокол и на инаугурацију, умјесто са свитом возила, дошао пјешке кроз пун парк људи.

Најбоље је онда да се сви лијепо вратимо у средњи вијек са коњима и фијакерима, а нека нам сви сегменти привреде замру, заједно са оним који се односи на продају половних аутомобила. Наравно да то није рјешење. Поента је у скромности и златним срединама које би требало да буду идеје водиље сваког домаћинства. Баш као што сваки “ајфон” може да замијени јефтинији андроид, тако и три возила у гаражи може да замијени једно плус ромобил, рецимо. А продаја аутомобила никада неће пропасти, да се разумијемо. Кукњава људи из ауто-продајног бизниса истих је децимала као и код послодаваца свих других сектора. Ућутаће се кад прође корона и кад људима, одгођена куповина аута због кризе, поново не дође на ред.

Оно што се неће промијенити је свијест људи, не само о аерозагађењу, јер тешко да ћемо се одрећи комшијског “њему баш добро иде у животу” када нам види неколико паркираних машина у дворишту. Такав смо народ.+

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана