Пољопривреда

Ма­ри­на Чигоја

Ратарима у Српској ове године никако да крене. Лоше временске прилике и поплаве у великој мјери омеле су прољећњу сјетву, а ништа боље стање није ни сада, са јесењом сјетвом. Земљиште је толико натопљено водом да су ријетки они који су са машинама успјели да уђу у њиве и оберу кукуруз, да би могли да почну са сјетвом пшенице.

Нема сумње да ће ова година остати упамћена као једна од најгорих за пољопривреду. Ипак, временске прилике су нешто на шта не можемо утицати и сигурно је да бисмо се од тога некако и оправили, да нема других проблема који уништавају домаћу пољопривредну производњу, а на чијем рјешавању се уопште не ради. Произвођачи млијека, узгајивачи свиња и перади из РС и ФБиХ већ данима блокирају увоз на царинским терминалима, тражећи од власти само оно што имају произвођачи у свим другим земљама - мјере за заштиту домаће производње.

Те мјере пријеко су потребне, посебно након што је Русија забранила увоз одређених производа из Европске уније и након што је ЕУ обезбиједила огромне субвенције за своје произвођаче, а с циљем обезбјеђења извоза на друга тржишта. Управо те субвенције омогућиле су увоз европских производа у БиХ по нижим цијенама, које гуше домаћу производњу. То је био тас на ваги који је коначно превагнуо и подстакао ратаре да затраже заштиту своје производње.

Проблем увоза и извоза посебно је актуелан посљедњих скоро годину и по, након што је Хрватска ушла у ЕУ и након што је изгубила повластице под којима је увозила у БиХ док није постала чланица Уније. На власти БиХ са свих страна стижу притисци и "добронамјерне" поруке да не треба да крши споразуме које има са ЕУ и да треба Хрватској да омогући несметан увоз, док истовремено наши производи биљног и животињског поријекла не могу у ЕУ, јер, ето, нису довољно квалитетни за европске потрошаче.

Јасно је да у цијелој овој причи квалитет није основни проблем. Због свега тога, БиХ би коначно требало да стане иза својих произвођача и омогући им равноправан третман као и увозницима. Неке мјере су усвојене, али плашим се да би, захваљујући нашим компликованим процедурама, оне могле да угледају свјетлост дана тек када и ово мало домаће производње буде уништено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана