Пољопривреда

Драгана Орловић

Познато је да је пољопривреда област која је од стратешког значаја за свако друштво и сваку земљу. Узалуд су све мјере и сви успјеси ако се закаже на овом пољу, које је коријен и стабло сваке земље и без којег тешко да можемо опстати. Или, боље речено, преживјети.

Управо из тог разлога омогућено је отварање кредитне линије од 100 милиона марака, којом ће посредством Инвестиционо-развојне банке Републике Српске бити пласирана средства пољопривредним произвођачима и подстакнут развој пољопривреде.

Новац уз најповољније каматне стопе биће искључиво намијењен за примарну производњу, прераду, као и куповину и преузимање сировина.

Тај новац, сасвим сигурно, стигао је као сламка спаса многим пољопривредницима у Републици Српској, чија је производња већ одавно "на издисају".

Чекали су управо ту сламку, и то дуго, дуго, како би се помјерили с мјеста и како би могли да крену напријед, да производе. И дочекали.

Овај новац ће им и више него добро доћи, посебно ако се узме у обзир чињеница да су многи на ивици пропасти, и то углавном због неколико узастопних година лоших или никаквих приноса, проузрокованих углавном "вишим силама". Суше, поплаве и тако укруг, уназадиле су домаћу производњу до несагледивих размјера, а сваки покушај да се штета колико-толико санира био је узалудан. Сваке сезоне долазио је нови ударац. 

Кредитно задуживање за многе није рјешење, али је у овом тренутку сигурно најоптималније. Милиони марака изгубљених због јаких киша, града, па онда суше домаћој пољопривреди већ предуго висе над главом.

Надајмо се да ће ова кредитна средства успјети на најбољи могући начин да искористе. Да ће обновити своју застарјелу механизацију, која им је један од горућих проблема, да ће санирати ранију штету, да ће уложити у нове пројекте. Једноставно, да ће напредовати.

Наравно, ту је и Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства РС, које мора имати добру сарадњу са пољопривредним произвођачима. Да чује њихове приједлоге, да чује њихове проблеме. Да заједно раде, стварају и производе. Јер само заједничким радом пољопривреда може да стане на ноге. А за то и те како има потенцијала.

Питате се гдје, питате се куда, а одговор је - свуда око нас. Имамо много природних богатстава, који су доказ да природа није штедјела. Вријеме је да их искористимо…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана