Пољопривреда на кољенима

Драгана Орловић

У Републици Српској ове године је, према информацији о стању примарне пољопривредне производње након поплава, града и обилних падавина које су се из дана у дан смјењивале, штета у пољопривреди процијењена на 250 милиона марака. У биљној производњи у минусу смо око 210 милиона марака, док се у сточарству штета процјењује на 40 милиона КМ.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске раније су саопштили да је око 70.000 хектара засијаних површина било под водом, као и да су све мјере из Програма Владе за ублажавање посљедица поплава које се односе на сектор пољопривреде у пуној реализацији.

Међутим, колико је озбиљна и тешка ситуација, најбоље се види сада када пољопривредници, умјесто да убиру плодове свог мукотрпног рада и зноја, сабирају и одузимају шта им је преостало од засијаног.

А није много.

Род кромпира ове године је у земљи и води напросто трунуо и биће мањи чак и до 70 одсто у односу на прошлу годину.  Питање је колико ће и оно што је родило бити здраво и јестиво.

Уништене су и остале бројне повртарске културе, јер су ове године биле малобројне њиве које су успјеле да избјегну потоке и ријеке.

Једино је, изгледа, кукуруз из поплава изашао као побједник, гдје ратари иако су пресијавали поплављене површине, очекују рекордне приносе те житарице.

Али, нажалост, то је само једна у мору житарица која је успјела да "исплива".

Свјесни смо да је водена неман уништила већину засијаних површина, нанијевши огромну штету чије ћемо посљедице дуго времена осјећати на својој кожи, као и да би страх од поскупљења који се полако увлачи многима под кожу могао бити и те како оправдан.

Катастрофа се сели на пијаце.

Цијене лука, кромпира, паприке, јабука и другог воћа и поврћа тренутно је тешко предвидјети, али нема апсолутно никакве сумње да ће катастрофалне поплаве знатно утицати на буџете свих домаћинстава. А рачуница је јасна - поплава проблема тек слиједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана