Пољопривреда и ССП

Маријана Миљић Бјеловук

Домаћа пољопривредна производња одувијек је била у запећку, а пољопривредници упозоравају да, како је кренуло, више неће бити ни "посљедња рупа на свирали".

Убрзаном тоњењу ка дну пољопривреде БиХ, кажу, од данас ће допринијети и адаптирани Споразум о стабилизацији и придруживању (ССП) између БиХ и Европске уније који ступа на снагу.

Мљекари, сточари, воћари, повртари више немају снаге ни да моле за помоћ. То им, веле, није користило ни раније.

А од данас, 1. фебруара 2017. године, упозоравају, почеће да отказују и посљедње функције пољопривредне производње и већина пољопривредника мораће на своја имања и фарме, од којих су живјели и прехрањивали своју породицу, ставити кључ. За пола године или пак годину, двије…. За колико год, једно је јасно, мораће.

Јер домаће тржиште ускоро ће затрпати огромне количине меса, млијека и кромпира милионске вриједности. А добро знамо како је било до сада и да се у продавницама ријетко куповало оно што је произведено на нашим просторима. Када стигну још јефтинији производи, ситуација ће несумњиво бити и гора.

С друге стране, истина, домаћи ратари моћи ће на тржиште ЕУ без плаћања царина пласирати ограничене количине рибе и вина и неограничен контингент воћа и поврћа. Пружена им је могућност да извозе и одређене количине шећера.

Све је то, кажу, премало јер ако нису овдје, тешко да ће њихови производи без одређених субвенција и помоћи државе бити конкурентни и на тржишту ЕУ.

Пољопривредни произвођачи већ дуже вријеме упозоравају надлежне да хитно треба предузети мјере како би се домаћа производња очувала. Свјесни су тога и у свим институцијама, али мало тога су предузели.

Да ли ће се ишта промијенити након што Свјетска банка израчуна колико ћемо бити на губитку због примјене адаптираног ССП-а, видјећемо. Сигурно је једино да нешто мора бити предузето јер вријеме истиче.

У супротном, за коју годину нећемо имати становника на селима, неће бити имања, а полице у продавницама биће без иједног домаћег производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана