Политика и ИДДЕЕА

Горан Маунага

Кршење закона, правила и процедура у вези са радом, именовањима и разрјешењима у Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (ИДДЕЕА) настављено је са највишег нивоа извршне власти у БиХ.

Савјет министара именовао је кандидата СДА Арифа Нанића на мјесто водећег човјека у ИДДЕЕА иако га Парламент БиХ никад није разријешио ранијег именовања за члана Канцеларије за разматрање жалби.  Да све буде још чудније и тајновитије, Савјет министара то именовање никад није објавио ни у саопштењу ни у закључцима.

Закон каже да запослени у Канцеларији не могу да обављају ниједну другу дужност док су на тој позицији, па је сада споредно је ли Нанић у тој институцији још увијек запослен или није, пошто то није озваничио онај ко га је ту и именовао - Представнички дом Парламента БиХ. Зашто је то урађено на брзину и мимо законске процедуре, појашњава стање у ИДДЕЕА у посљедњем мјесецу, откад том агенцијом руководи Нанић.

Тендер за изградњу зграде у Бањалуци у којој би требало да буде сједиште те агенције још није расписан иако је новац за изградњу обезбијеђен и иако грађевинска дозвола истиче за неколико мјесеци. Разлог за то је чињеница да се руководству СДА нимало не свиђа то што је земљиште предвиђено за изградњу тог објекта у власништву Владе Републике Српске. Зато можемо да очекујемо да ће брзопотезно и незаконито именовани Нанић то још више да проблематизује и да, по могућности, спроводећи политику СДА избјегне расписивање тендера све док у септембру не истекне важење грађевинске дозволе.

Све то ће додатно да направи проблеме у ИДДЕЕА који су и до сада били велики. Изгледа да је мало то што је та агенција била доведена у ситуацију да становнике БиХ умало остави без пасошких књижица. И то што је бивши директор Едим Несими поднио оставку, наравно не због љепоте у тој фирми (прије због непослушности СДА-у), у којој је истовремено именован за савјетника, а затим, доласком Нанића, остао без посла.

Зато, доласком Нанића, треба очекивати и нове проблеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана