Политика и хапшења

Свјетлана Шурлан

Љубојевић је признајући оно што му се ставља на терет доказао не само да је полиција била на добром трагу, него и да његова партија није била у праву када је тврдила да је све намјештено. Иако полицији засигурно не треба похвала за добро одрађен посао, јер то би тако и требало да ради, тишина која је послије њеног, по прописима, одрађеног посла услиједила, не може се не примијетити

Хапшење бившег директора "Шума РС" Срђана Љубојевића пред локалне изборе била је главна тема у политици и ван ње, да би насупрот томе, његово склапање споразума о признавању кривице са Специјалним тужилаштвом у РС остало без политичких коментара.

Од свих повика и узвика поводом Љубојевићевог хапшења најгласнија је, с правом, била његова Социјалистичка партија.

Ништа ту није било чудно, осим једног детаља, сигурности да је Љубојевић невин и да се ради о политички монтираном процесу. Какав гаф!

Само неколико мјесеци послије тога Љубојевић је признао оно што му се стављало на терет и осуђен је на казну од годину затвора и 10.000 марака. Из Социјалистичке партије, мук.

Када се врати филм уназад и сагледа контекст у којем су изјаве о Љубојевићевој наводној невиности дате, све постаје јасније. Било је то предизборно вријеме, кампања је била у пуном јеку...

Aли, полиција је и тада радила свој посао. Ухапсила је човјека у тренутку док је примао мито од 10.000 марака у својој канцеларији у "Шумама РС".

Љубојевић је признајући оно што му се ставља на терет доказао не само да је полиција била на добром трагу, него и да његова партија није била у праву када је тврдила да је све намјештено.

Иако полицији засигурно не треба похвала за добро одрађен посао, јер то би тако и требало да ради, тишина која је послије њеног по прописима одрађеног посла услиједила, не може се не примијетити.

За хапшења и осуде многих има још мјеста, али је најбитније да се из акција сузбијања криминала и корупције коначно извуче политика и да се те области препусте надлежним институцијама које су због тога и основане. И које су, према свему судећи, посао почеле да раде онако како треба.

Изборе и изборно вријеме од тога треба одвојити, јер то је вријеме и када политичари постају сензибилнији. Није им замјерити на томе.

С друге стране, у раду полиције не смије да буде сензибилности, били избори или не, то је ваљда јасно и потврђено.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана