Политика и Дан несталих

Сандра Милетић
Политика и Дан несталих

Обиљежавање међународног Дана несталих у Сарајеву претворило се у још једно политичко митинговање, скандал, омаловажавање српских жртава и логораша и пријетње представницима несталих из Републике Српске.

Представнике Републике Српске, који су ту били уредно позвани, нити је ко на том скупу шта питао, нити им је дозвољено да се обрате присутнима.

Умало чак у једном тренутку да дође и до туче, када је представник Удружења породица несталих из Калесије насрнуо на посланика СНСД-а и некадашњег предсједника логораша РС Славка Јовичића.

Скуп који је требало да траје до 13 часова, завршен је прије 12, а говорница са које је требало да се говори о проблемима несталих искоришћена је (не)очекивано за још једно блаћење Републике Српске и њених институција и представника.

Тако је Aмор Машовић, између осталог, оптужио Николу Шпирића да је крив за проблеме у Институту за тражење несталих (којих, ето, без Шпирића не би било, јер Институт, наравно, савршено и без мане ради).

Одлучио је Машовић на том скупу и ко је легитиман представник породица несталих из Републике Српске, а све остале назвао "продуженом руком Владе РС" и оптужио да "раде за интерес Владе РС, а не породица" (Машовић, ето, постаде и највећи заштитник интереса породица српских жртава).

На скупу је чак споменут и "амиџић Славка Јовичића", а за самог Јовичића рекоше да је "био логораш само два мјесеца и да је све остало политика" (при томе нико није појаснио колико дуго неко треба да буде у логору да би био логораш, а не политичар).

Било је, дакле, у Сарајеву ријечи и о Шпирићу, и Јовичићевој породици о легитимности удружења из Републике Српске. О свему је дакле, на скупу који је помпезно најављиван посљедњих неколико дана било ријечи, осим о више о десет хиљада несталих особа из БиХ и о томе како их што брже пронаћи.

Поставља се с разлогом питање шта је онда сврха обиљежавања Дана несталих, ако нестале неће нико ни споменути или их ће их споменути тек реда ради. Да ли се, можда, такви скупови организују да би представници Републике Српске, па и логораши и породице жртава, дошли у Сарајево и били нападнути, извријеђани и понижени?

На тражењу несталих, свакако, да заједно треба да раде све институције у БиХ, Дан несталих, свакако, треба да се обиљежава, али вријеђање институција и становника Републике Српске с тим нема никакве везе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана