Политика и црна листа

Горан Маунага

И то смо дочекали: Министарство безбједности и Савјет министара БиХ ће на нову црну листу, чије формирање је у току, стављати оне који су политички неподобни, а нема сумње да ће први на њој бити они из Републике Српске.

Одлуку о томе, односно о спровођењу Резолуције 1373 Савјета безбједности УН, по хитном поступку усвојио је Савјет министара прије мјесец, уз спорно мијењање њеног раније дефинисаног садржаја, уз конфузне одредбе, давање прекомјерних ингеренција Министарству безбједности и заобилажење институција РС.

У том галиматијасу правила, одредби и закона, који су претворени у своју супротност, јасно је једино да резолуција Савјета безбједности УН, на коју се при доношењу одлуке позива Савјет министара, уопште није спорна.

Али је више него спорно то што је том одлуком Министарству безбједности, Савјету министара и Предсједништву БиХ омогућено мијешање у рад тијела за спровођење закона, што се не може срести ни у једној правно уређеној држави.

С друге стране, пошто је резолуција инструмент који обавезује државе да предузму све на спречавању тероризма, што подразумијева брзо и ефикасно дјеловање, јасно је да ће због овакве одлуке и брзина и ефикасност нестати.

Све ће, дакле, бити максимално успорено одредбом да Савјет министара, уз консултације са Предсједништвом БиХ, доноси одлуку о уврштавању тих лица и субјеката на листу за санкционисање.

Уз, наравно, могућност великог, а незаконитог политичког утицаја којим ће бити не само оцјењивано је ли неко кривично дјело терористички акт, него и то да ли је терориста заиста терориста или само безопасни рокер, како је то волио да нагласи Бакир Изетбеговић.

Савјет министара приликом усвајања одлуке није водио рачуна ни о томе да према Закону о примјени привремених мјера ради ефикасног спровођења мандата Хашког трибунала, те других међународних рестриктивних мјера, Предсједништво БиХ нема мандат да одлучује о мјерама у сваком појединачном случају.

Пошто се, дакле, тиме бави политика умјесто специјализованих институција и полицијских агенција као што се то ради у свим озбиљним државама, јасно је да је ријеч о скоро идентичном виду примјене бонских овлашћења с циљем уклањања оних који нису по укусу свјетских моћника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана