Политички случај Јуришић

Жељка Добрић
Политички случај Јуришић

Поништавањем првостепене пресуде Илији Јуришићу од 12 година затвора због учешћа у ратном злочину над колоном ЈНA 1992. године у Тузли, пољуљана је и нада породица жртава "Тузланске колоне" да ће правда бити задовољена. Доношењем овакве одлуке Aпелациони суд у Београду опрао је руке од Јуришића, а својом одлуком није задовољио потпуно ни српску, ни бошњачку страну, а агонија, бар за Србе, је настављена.

На дан доношења пресуде Илији Јуришићу све је речено. Судија је читање одлуке завршио ријечима: "Слободни сте, можете да идете кући", адвокат је одмах изјавио да његовог клијента ништа не обавезује да дође на сљедећа суђења у поновљеном поступку, а Сарајево је рекло: "Побиједила је правда над силом".

Та побједа "правде" значи да Илија Јуришић сасвим сигурно неће више никада сјести на оптуженичку клупу у Београду, што значи да ће предмет бити враћен Тужилаштву БиХ у коме су странци обуставили сваку истрагу у вези са "Тузланском колоном". Другим ријечима, Јуришић ће бити слободан грађанин БиХ и још дуго ће уживати у својој слободи. Та побједа "правде" значи и да су Срби враћени на почетак, на сам крај рата, само са много више доказа о почињеним злочинима над њима, а са много мање наде у фер суђење.

О раду Тужилаштва БиХ и о задовољавању правде за Србе у тој институцији више је беспредметно расправљати и говорити, јер ниједна ријеч нема тежину нити их дотиче. Шта још рећи о институцији која застрашује свједока убиства Срба у "Тузланској колони" и пријети му затвором? Шта рећи о институцији која на питање зашто није ријешила све оне предмете за које је добила десетине страница доказа и изјава од надлежних институција из Републике Српске, одговара питањем: "Зашто их Српска није ријешила ако нису компликовани?"

Aпелациони суд у понедјељак је изневјерио све оне чије су очи из Републике Српске биле упрте у њега. Потврдио је аргументе одбране Илије Јуришића и Ејупа Ганића да није било споразума о мирном повлачењу војника из касарни, иако је споразум постојао. Видео-снимци, документација, изјаве свједока нису очигледно узети у обзир.

У понедјељак су побиједили Европа, прикључење Србије ЕУ и Илија Јуришић, а, бар за сада, изгубила правда и право страдалих у "Тузланској колони".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана