Политички процеси

Ведрана Кулага
Политички процеси

Да сваки ружан почетак има свој љепши крај, доказало је јуче Специјално тужилаштво Републике Српске.

Обустављањем истраге против Милорада Додика, Aлександра Џомбића, Недељка Чубриловића, Драгана Давидовића, Фатиме Фетибеговић, Миленка Дакића и Младена Лазендића, Специјално тужилаштво је ставило тачку на све лажне оптужбе које су се око ових људи годинама ковитлале и показало да је све рађено у складу са правилима и прописима.

Права истина увијек изађе на видјело и нема те силе која може да је заувијек држи скривену у некој тужилачкој ладици или под тепихом можда оног истог стола гдје су прије неколико година, пред крај радног времена, по Лукачевом налогу службеници крим-одјељења СИПA поднијели кривичну пријаву против Додика и осталих и то без знања директора.

Окончањем процеса, смишљеног, исконструисаног и покренутог у отуђеним "центрима моћи" само с једним циљем и намјером - да униште Републику Српску - скраћени су језици свима који су годинама ширили приче о лоповлуку, криминалу и злоупотреби службених положаја или овлашћења приликом изградње аутопута Бањалука - Градишка, административног сједишта Владе РС и зграде РТВ дома Радио-телевизије РС.

Да лоповлук, како су називали све што је у Републици Српској урађено и постигнуто, није постојао у Бањалуци, него управо тамо одакле су такви епитети и долазили, јуче је постало јасно свима.

Овим, можда до сада најжешћим поразом сарајевске политике, постало је јасно, за све прошле али и будуће покушаје креирања "истине", да они који су некада и мислили да посједују моћ да оптужују и суде, у ствари је никада нису ни имали.

Вријеме ће опет, кад-тад, да каже и покаже своје, а наредба о обустављању истраге је само прва степеница која је показала да они главноосумњичени могу даље да наставе чиста и свијетла образа и уздигнута чела у потрази за главним кривцима.

A они су ту, мада сада погнутих глава и погледа, мањи од маковог зрна. Знају да је ред на њих. Да кажу, да покажу, јесу ли се све ове године потајно надали да подмукло смишљен сценарио о лошим момцима из Републике Српске никада неће бити згужван, бачен. Да ли су чекали да се још један суд и право окрену од истине и пресуде како не треба. Како су мислили да ће толико исфингиран процес, обојен свим политичким бојама, проћи. Видјећемо.

Aли једно је сигурно, све је више оваквих одлука и све ће их бити више, све су прилике. Па зар није доста било лажи, превара и муљажа оних који не би требало да се баве ничим другим до самим собом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана