Политички попис

Вања Штрбац
Политички попис

Времена за доношење потребног закона о попису становништва на нивоу БиХ све је мање, а према ономе што се посљедњих дана могло чути, све више блиједе изгледи да ће овај закон бити усвојен и да ће БиХ идуће године пописати своје становништво као сав нормалан свијет.

Посланици Парламента БиХ су половином шестог мјесеца у првом читању усвојили Приједлог закона о попису становништва који је послије тога доспио у амандманску фазу. Чинило се да би до рјешења могло доћи уз мање, али рјешиве препреке, јер је већина била спремна на договор.

Тада су једини, који су категорички одбијали принципе овог закона, били чланови Странке за БиХ. Код осталих је постојала добра воља и видљива жеља за усвајањем.

Међутим, у амандманској фази Заједничка комисија за економске реформе и развој Парламента БиХ, иако је и у другом читању подржала приједлог овога закона, није усвојила нити један од 17 предложених амандмана. A тим су амандманима представници РС тражили да се избрише један члан из Приједлога закона који са пописом становништва нема ама баш никакве везе, односно којим је предвиђена расподјела власти у будућем периоду.

Самим тим, и овај закон би могао да доживи неуспјех, да БиХ буде једина земља у Европи која ће 2011. године бити без пописа становништва. У свијету друга, уз Боцвану.

Неће БиХ изгледа, кажу свјетски званичници, трпјети санкције због неусвајања закона, ако то буде епилог ове дугогодишње агоније. Једина санкција која ће снаћи БиХ, биће срамота, ако остане без најважнијег документа за развој сваке државе.

И то, због немогућности договора и неусаглашености, због вјечитог проблема - политизације. Политизације нечега што никако не би смјело да буде ствар политике, јер то и није нигдје у свијету. Осим у БиХ.

Званичници у Српској спремни су на договор, али све су мање оптимистични кад је у питању усвајање овог закона. Управо свјесни могућности пропадања овог договора на нивоу БиХ, посланици Народне скупштине Републике Српске на прошлом засједању су усвојили Закон о попису становништва на нивоу РС.

Можда овај закон неће омогућити приближавање БиХ европским интеграцијама, али ће сигурно Српској обезбиједити бољи економски положај, јер ће свјетска предузећа знати с ким послују и за који број становника производе, па неће страховати од ризика да изгубе мноштво новца улажући у непознато.

Хоће ли закон о попису становништва на нивоу БиХ бити усвојен, остаће неизвјесно до самог гласања. Треба у томе свему само једно имати на уму: ово је, заиста, посљедњи воз.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана