Политички маратон

Милош Васиљевић

Иако званично кампања није почела, откривањем политичких слогана партије су дале јасан сигнал да страначка машинерија убаци у брзину више.

Доста је било годишњег одмора, потребно је радити, порука је која се може прочитати између редова из свих страначких штабова. И сви су сагласни у једном, “ово су кључни избори”, а доминираће ријеч “Српска”.

Странка која има највеће повјерење бирача од Новог Града до Требиња, СНСД, одлучила се за слоган “Јер волимо Српску”, а избори који су заказани за 2. октобар показаће да ли грађани наше земље и даље вјерују овој партији. И Уједињена Српска је релативно рано изашла са слоганом “Српска су људи”, а у порукама са конвенције истакли су да без људи не вриједи ништа.

Социјалистичка партија Српске одлучила се за слоган “Српска изнад свега”, док Српска демократска странка жели да дође до промјена са слоганом “Живјећеш боље”. Гдје ће ићи Нешићев ДНС, показаће “трећи пут”.

Ако Српску не посматрамо само од Бањалуке до Бијељине, јасно је да путеви нису добри, а да је термин “патриотизам” најизраженији у времену предизборне кампање. Тако ће бити и сада, обилазиће се села и варошице које политичари посјете сваке двије године, или од избора до избора. Причаће се о проблему обичних и обесправљених, демографској политици, борцима, пензионерима, младима. Укратко, о свему и свачему. Зато, спремимо се сви за политички ултрамаратон.

Српска је концентрисана на пет-шест већих градова, а проблем  централизације најбоље знају људи који у својим општинама немају средњу, једва и основну школу, банку, апотеку.

Оно што је најсигурније је да ће се у идућих мјесец и по причати о патриотизму, бројаће се дани проведени у рату и њихове заслуге,  а с друге стране, на бирачким списковима већ ове године много је мање људи него што је то био случај на локалним изборима 2020. године. Српска мора ићи путем останка и опстанка људи на својим вјековним огњиштима, јер је то предуслов да не бисмо дошли у још веће проблеме и нове егзодусе.

Уз патриотизам, доминираће и термин “поштење”. И он ће бити презентован најчешће под шаторима, јер су они постали мјеста гдје се сабирају страначки прваци, али и њихови симпатизери. Много је кандидата, а број мјеста ограничен, јер и власт и опозиција желе једно, а то је политичка побједа и четворогодишњи мандат. Било како било, Републике Српске ће бити  и послије избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана