Политички дриблинг убио фудбал

Дарко Грабовац

Косовске полицијске снаге забраниле су фудбалерима Црвене звезде да јуче уђу на Косово и Метохију, гдје је са Трепчом из Косовске Митровице требало да играју утакмицу Купа Србије. Спорт због којег су у свијету ратови прекидани овај пут није успио да предрибла и побиједи политику.

Упркос допису Свјетске фудбалске федерације (ФИФА) да нема препрека одигравању утакмице, званична Приштина, која се труди да затре све што је српско, испријечила се пред мајсторима “бубамаре”.

Донедавно су се клели да ће поштовати све постулате свјетских спортских асоцијација, па и саме ФИФА, само да их иако непризнате и без столице у Уједињеним нацијама приме под своје окриље. Сада су окренули плочу.

Пуноправни чланови спортских федерација су постали посредством представника свјетских сила, које су Косово политички признали, а под изговором да млади треба да се баве спортом и надмећу са вршњацима у свијету. Јуче су све то погазили, јер су забранили српској младости да се у својој држави Србији (Резолуција 1244 УН гарантује неповредивост државних граница) такмиче.

Међународне спортске и политичке институције вјероватно неће реаговати на ово мијешање политике у спорт и приштинско полицијско самовлашће и насиље. Спортски суд у Лозани, којем су косовски Албанци цвиљели тражећи право на такмичење, неће ни знати да су они којима су одобрили да се баве спортом забранили српској дјеци да играју фудбал.

Неће реаговати на ФИФА, која строго забрањује уплитање политике у спорт. А шта је друго него политика ако полиција по налогу власти у Приштини забрани улазак фудбалера Црвене звезде.

Та свјетска, па и европска, кућа фудбала пријетиле су строгим казнама земљама које нису политички признале Косово да морају да играју и угосте репрезентацију самопроглашене државе, без обзира на то што са пасошима из Приштине не могу да уђу на тло држава које им нису дале политички легитимитет и легалитет.

Да ли ће те спортске институције сада реаговати и спријечити дискриминацију српске младости и дјеце. Чисто сумњамо, јер је српски народ у Републици Српској и Србији навикао на двоструке стандарде и лицемјерство међународних фактора. То што могу други по слову закона и међународних прописа за Србе не важи. Немамо право ни на самоопредјељење, мада у Повељи УН пише да народи то могу. Не дају нам ни да, како народ воли да каже, лопте играмо у својој авлији, зато што за ту авлију важе правила која су окупатори донијели.

Умјесто да на Косову и Метохији буде празник фудбала, јер је са Трепчом требало да игра учесник Лиге шампиона, полиција настала из терористичке Ослободилачке војске Косова убила је фудбал на Јарињу, одакле је шампион Србије враћен кући.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана