Политичке пријаве

Сандра Mилетић
Политичке пријаве

Савез логораша БиХ поднио је Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ пријаве против некадашњих предсједника и чланова кризних штабова у Српској, међу које су ставили и предсједника Републике Српске Рајка Кузмановића.

Оптужују они да је у саставу Ратног штаба Aутономне регије Крајина, који је касније преименован у Кризни штаб Бања Лука, од маја до краја јула 1992. био и Кузмановић, те да су у том периоду порушени исламски и католички вјерски објекти у Бањој Луци.

Навели су и да су на сједници 5. маја 1992. године, на којој је наводно донесена одлука о рушењу џамија и католичких цркава, "били Радован Караџић, Момчило Крајишник и други, те да постоје озбиљне индиције да је на том скупу био и Кузмановић".

Да је ријеч о ноторној лажи и небулози, или прецизније лакрдији, показује и то да Кузмановић нити је учествовао у раду Кризног штаба, нити у доношењу одлука штаба, нити је био на поменутом састанку.

Уосталом, то признаје и сам Савез логораша БиХ, наводећи у пријави да "постоје озбиљне индиције".

Представници бораца, логораша и породица несталих из РС истакли су да се оваквим пријавама инсистира на томе да су сви у Републици Српској криви за све доказане и недоказане злочине, те да заиста не постоји Србин у РС кога Сарајево неће оптужити за нешто.

Они који су одговорни за злочине у протеклом рату (без обзира на то које су националности), за рушење имовине, свакако да треба да одговарају, то нико не спори, али оптуживати без смисла, реда, аргумената и неистинитим наводима је у најмању руку безобразно и безобзирно.

Битно је било, изгледа, у цијелој овој причи не доћи до правде, него само оптужити Србе из РС, а то што за то нема ни ваљаних доказа ни аргумената, што се износе неистине, није ни битно.

Јер, постојање озбиљне индиције и неистинити наводи никада нису били ни доказ ни аргумент.

Него чиста политика.

И то злонамјерна, неуспјешна и провидна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана