Политичке игре

Ведрана Кулага Симић
Политичке игре

Док грађани с нестрпљењем чекају да надлежни потврде и овјере вољу коју су исказали на бирачким мјестима прије готово мјесец, већина политичара “кува” оно што најбоље зна - добро за њих из неког разлога, лоше за добар дио народа који још види своју будућност под овим дијелом неба.

Општи избори у БиХ одржани су 2. октобра. Неки су почели да славе прије поноћи, други послије. Од тада је већ прошло много дана и ноћи, а листићи са именима страначких и независних кандидата за предсједника, односно за потпредсједнике Републике Српске још су у врећама и на столовима широм Главног центра за бројање у сарајевској дворани “Зетра”.

И умјесто да већ полако почињу припреме за конституисање власти након избора, како обично бива чак и на увијек компликованој политичкој сцени у БиХ, односно Српској, чекамо из дана у дан, посебно како цуре сви рокови за потврђивање резултата избора, да Централна изборна комисија подвуче и каже шта има да каже. 

Свака сумња, логично, треба да буде испитана, али од свега овога направљен је невиђени циркус. И тога су свјесни сви - и бирачи који су изреволтирани што су уопште гласали, и актуелна власт предвођена СНСД-ом у Републици Српској, која тврди од првог постизборног јутра да је апсолутни побједник, и опозиција која тврди да је од-до покрадена, али и ЦИК у којем играју своју игру.

Избори су политичка трка у којој мора да буде побједника и поражених, али и једни и други требало би да играју за народ. А овом народу, добром дијелу народа у Српској и ФБиХ одавно је преко главе политичких игара и јурњаве за личним интересима, а не за опште добро.

Мало ко нормалан жели да му тамо неки странац диригује како ће живјети у својој отаџбини, на дједовини, а свако нормалан да изађе на изборе, изабере оног/оне за које вјерује да су најбољи те очекује да све институције почну да раде у датим роковима те да изабрани и именовани што прије почну да на дјелу потврде да су добар избор.

Али не. Над БиХ су стално неки тмурни облаци за које нико не може поуздано да зна шта доносе, али су ту због домаћих и страних званичника који стално нешто муте и једино добро уводе земљу из једне кризе у другу.

Централна изборна комисија треба свој посао да уради професионално јер тако неће бити сумње у резултате избора. Створиће се и услови да коначно потврде шта је народ изабрао, односно кога већина жели да види у фотељи предсједника Републике Српске јер то је најспорније тренутно и од почетка. Било стварно или вјештачки произведено. Ипак, суштина је јасна. Нико ни у Српској, а бога ми ни на нивоу БиХ нема право да себи дозволи луксуз да се заигра, да ли по сопственом или нечијем налогу. Могућности су једно, а жеље нешто сасвим друго.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана