Политичке игре Уставног суда

Жељка Домазет

Да је Уставни суд БиХ већ одавно постао реметилачки фактор а не "чувар уставног поретка" ове земље показују и његове најновије одлуке, однос према Дану РС, те референдуму као најдемократскијем изражавању воље сваког народа.

О његовом дигнитету довољно говори податак да у овој земљи није спроведено више од 80 његових одлука, што је најбољи доказ да се до таквих одлука "држи колико до лањског снијега". 

У одлуци Народне скупштине нигдје не стоји како да се изјасне грађани, па стога и одлука о неуставности Дана и забрани референдума није правна него политичка. На референдумском листићу сваком грађанину који може да се изјашњава и да гласа понуђене су двије опције, "Да" и "Не", те стога прича да се нека опција референдумског одговора форсира у односу на другу пада у воду.

Да су се у овој земљи дебело побркале ствари говори и чињеница да је причу о Дану РС закотрљао лидер најјаче странке у Бошњака Бакир Изетбеговић, а не Српска и њени званичници. Изетбеговић је затражио од Уставног суда да укине 9. јануар етикетирајући га као дискриминаторски јер је знао да ће сваки његов захтјев проћи због чињенице да је у том суду ухљебио одане кадрове који су прегласавањем испунили његову жељу.

Када је РС и њена Народна скупштина донијела одлуку о одржавању референдума, а од Уставног суда затражила да преиспита своје забране и намјере Изетбеговића и његових сљедбеника, наново је кренуо удар на уставност, законе и поново је побиједила политика. Изетбеговићев захтјев да се забрани референдум прошао је без проблема између два залогаја "ручка" судија Уставног суда ове земље, чиме је јасно доказано да је одлука била много раније смишљена и донесена.    

Било како било, Дан РС је довољно велик и снажан празник па ће референдум и дани који слиједе показати да ће га српски народ славити са још већом снагом и увјерењем. Око Дана РС окупила се и позиција и опозиција, референдум ће то доказати, а Уставни суд је већ одавно погазио Устав и постао политичко, а не правно тијело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана