Политичка зрелост

Жељка Добрић
Политичка зрелост

Иако је било неизвјесно, Српска демократска странка је у постизборним комбинацијама и калкулацијама успјела да сачува свој епитет утемељивача Републике Српске и у постизборним игранкама показала је зрелост и опредијелила се за ту исту Републику Српску.

Политичку зрелост, али и храброст показао је најприје лидер СДС-а Младен Босић, који је парафирао Платформу о сарадњи са СНСД-ом на нивоу БиХ и није насјео на обећања о фотељама и новцу. Није Босић насјео на приче предсједника СДП-а Златка Лагумџије које је причао само да би му СДС обезбиједила скупштинску већину у Парламенту БиХ.

И добро је да је било тако, јер би се иначе прича о Босићевој сарадњи са Лагумџијом завршила као она о злом вуку. Лагумџија би све учинио да уништи прво јачег и озбиљног конкурента Милорада Додика, а послије њега и коалиционог партнера Младена Босића.

СДС није одступила од сопственог принципа за који се залагала, а то је очување Републике Српске и показали су да им је интерес Републике Српске на првом мјесту. То су потврдили и потписивањем Платформе о заједничком наступу у Сарајеву са СНСД-ом, иако су били под притиском.

Златко Лагумџија и Младен Иванић све су чинили да сруше платформу. Истина, Иванић се није видио у свему томе, али је то било и више него очигледно.

Свим силама су Лагумџија и Иванић настојали да осујете Платформу СНСД-СДС. Колико је посебно Лагумџију наљутило то што су се ипак сложили, види се из написа медија који су под Лагумџијином диригентском палицом и који сада куде и платформу и Босића.

Иако је СДС, за разлику од ПДП-а, у Парламенту БиХ најчешће доносила праве одлуке и подржавала само оно што је било добро за Српску, па на тај начин била у прећутној коалицији са СНСД-ом, похвално је што су скоро једногласно на Предсједништву странке одлучили да иду тим истим путем и приклоне се Републици Српској.

Шта је Босић, а са њим и Република Српска, могла да очекује од човјека који је дан послије избора рекао да се залаже за унитарну БиХ, и најавио борбу са Додиком по цијену новог рата. Нисмо могли да очекујемо ништа добро, и на сву срећу, захваљујући Босићу, на ваги је превагнула Република Српска и интереси њених становника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана