Политичка пијаца

Жељка Домазет

Чињеница да се у БиХ касни са усвајањем буџета институција БиХ као и затезање са усвајањем измјена закона о "Електропреносу" у озбиљан проблем је довела аранжман са ММФ-ом и деблокаду средстава која годинама као неутрошена леже у иностраним банкама.

Запослени у институцијама БиХ се лежерно и неодговорно понашају, јер ће њихове плате, накнаде и све остале повољности бити обезбијеђене и ако се деси да буџет не буде усвојен ни до краја године, јер ће комотно моћи да егзистирају и на основу привремене одлуке о финансирању на основу које су трошкарили и уживали цијелу прошлу годину.

Цех ће свакако плаћати ентитети и "обични" грађани који зависе од ентитетских буџета и издвајања.

Средства од ММФ-а која је БиХ (односно ентитети) требало да добије су урачуната у већ усвојене ентитетске буџете, као што су укалкулисана и средства од расподјеле вишка прихода у "Електропреносу".

Међутим, група парламентараца и група оних кроз чије је кабинете циркулисао буџет институција очигледно су заборавили на властите рокове и тако довели у питање нормално функционисање базе из које су потекли да би се устоличили у удобне фотеље и кабинете.

На крају је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић (из СДА) направио, а предсједавајући Жељко Комшић прихватио измјене које у Парламенту није могла да прихвати ниједна једина странка.

Ни ту се није стало, па су делегати СДА у Дому народа опет "закочили ствар" и код "Електропреноса". А потезање виталног националног интереса код расподјеле дијела средстава јединим акционарима има везе са националним питањем Бошњака колико и са лањским снијегом. Ријеч је о чистом политикантству и класичној предизборној причи у коју је опозиција у БиХ дебело упливала.

Да ли ће одговорни успјети да се пресаберу и почети да раде свој посао, остаје да се види, а из РС већ стижу упозорења да би све што се дешава могло да утиче на ликвидност буџета. Оно што је јасно и без тога јесте чињеница да блокаде било које врсте грађанима добра донијеле нису никада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана