Политичка арена Српске

Свјетлана Тадић
Политичка арена Српске

На политичкој сцени у Републици Српској много је играча, различитих карактера личности, од којих становници траже оданост, заштиту, те јаку вољу за одбрану интереса свих у Српској.

Кажу људи да вријеме најбоље покаже ко је какав, као и дјела која учине, а становници РС су недавно јасно рекли коме вјерују, а коме не.

Предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик најбоље је оцијењени политичар, а доњи на љествици повјерења у РС је предсједник Демократске партије Драган Чавић.

Истраживање “Ипсос Стратеџик маркетинга”, које је рађено за “Глас Српске”, показало је да негативно мишљење о Чавићу има 38 одсто грађана Српске, позитивно 23 одсто тако да је скор Чавићевог рејтинга минус 16 одсто.

Чавићев минус не треба толико да чуди, јер је очигледно да му народ РС не може, између осталог, да опрости оне изјаве о Сребреници, као црној страници историје српског народа.

Пао је Чавић у очима многих, а његова прича не пије воде јер се повјерење лако губи, а тешко га је, готово немогуће, вратити. Све и да се врати, увијек постоји сумња која говори више од хиљаду ријечи и милијарду оправдања и изговора.

Јасно је да је веома тешко стећи повјерење становника и да га је тешко одржати и управо због тога повјерење које су Додику указали становници Српске је мач са двије оштрице.

Повјерење захтијева сталну ангажованост, и вјеровање да он може да ријеши све њихове проблеме у било које доба дана и ноћи, без обзира на обим и садржај проблема.

Повјерење има велику цијену, која се мора оправдати и чувати. Нису овдје у питању само најбољи и најгори политичар у очима становника РС.

Политичарима је ваљда јасно да су становници Српске они који су дали свој глас и довели их на мјесто гдје могу да уживају у привилегијама. Истовремено грађани су дали свој глас за политичаре за које мисле да су спретни и спремни да на својим леђима носе бреме одговорности и преданости поштеном раду за интерес и боље сутра свих нас.

Истраживање је показало да грађани РС Чавићево дјеловање не виде као нешто добро и позитивно, а негативних оцјена скупили су и лидер ПДП-а Младен Иванић те функционер СНСД-а Никола Шпирић.

Рад предсједника Народне скупштине РС и члана СНСД-а Игора Радојичића позитивно је оцијенило 47 одсто грађана РС, а негативно 16 одсто. Високог функционера СДС-а Огњена Тадића позитивно је оцијенило 45 одсто грађана РС, а негативно њих 22 одсто.

Свако је за своја дјела добио оцјену јавности. Неко је пао, неко прошао, поправног нема.

Становници су рекли своје, сада су на реду сви политичари, они добри и лоши, као и они који попуњавају љествицу између њих, да покажу јесу ли вриједни гласа који им је дат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана