Политичари, сједите један

Маријана Миљић Бјеловук

Политика у БиХ уништава и образовање. Домаћи политичари не либе се да искористе ни ученике како би се препуцавали и једни другима подметали ногу. Колико је у БиХ све наопако и контра од свих нормалних земаља најбоље показује ПИСА тестирање у којем ове године БиХ не учествује јер нема сагласности на нивоу Предсједништва БиХ.

 

 Тиме ће образовни систем и ђаци, али и комплетна земља, односно ентитети, остати ускраћени за резултате који треба да покажу шта треба мијењати и на чему радити да би се образовање колико-толико поправило. А нема сумње да је образовању и те како потребна поправка на свим могућим пољима.

Све је у овој земљи отишло у неко лудило. Шта се дешава са људима који треба да раде у интересу земље, а не против ње, нико не зна осим њих. У овом случају не би било лоше да се и ту уради неко истраживање. Али и без тих резултата свима је јасно да су хитне поправке потребне у политици коју воде изабрани функционери БиХ.

Овај пут су политичари, нема сумње, заслужили, што би наши наставници рекли, јединицу као кућу. У овом случају штету својим одлукама ученицима и образовању начинили су хрватски и бошњачки члан Предсједништва јер нису дали сагласност да Српска самостално учествује у истраживању. То је тражено јер има засебан систем образовања, а Федерација опет свој, други систем. Самим тим резултати истраживања су збуњујући и на основу њих не можемо увидјети гдје и шта треба радити да би се образовни систем поправио. Као и мали милион пута до сада, настоје да све ставе под један кров, иако се ради о двије куће, односно два различита система.

Због такве њихове политике и штетних одлука образовање ће и даље тапкати у мјесту. Мало се о томе и причало прошле године, мало ових дана и све се на томе завршило. Вјероватно ће приче о томе бити и идуће године у ово вријеме када се поново потврди да наша дјеца неће учествовати у неком другом међународном истраживању, јер ето, Боже мој, нема сагласности на нивоу Предсједништва БиХ.

У међувремену ће се појавити још јако много одлука, које су у интересу становништва, али, ето, ни за њих вјероватно неће бити зеленог свјетла и три руке да се поздраве. Са друге стране, оне које су у њиховом интересу експресно ће бити одобраване.

Наше становништво, ово што је остало, такође све брзо заборавља и прашта. То се показује сваке двије године, али политичари сваки пут тај испит успјешно положе. Да ли ће тако бити и у октобарском испитном року, остаје да видимо. Та одлука је на грађанима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана