Полигон за скандале

Жељка Домазет

Да је БиХ безбједносно занимљива потврђују многобројне афере, како оне које спроводе безбједносне агенције унутар ове земље, тако и оне које су инициране са стране, из земаља окружења и свијета. Једна од најновијих је наводно продавање и преношење оружја из сусједне Хрватске у БиХ и његово достављање селефијама које су блиске или су саставни дио формација радикалних ратника који су из ове земље јездили пут Сирије.

У више наврата је прва дама Хрватске Колинда Грабар-Китаровић у јавности тврдила да у овој земљи има на хиљаде терориста и мноштво кампова за њихову обуку. И док ни безбједњаци, а ни правосудне институције у овој земљи нису реаговали на ове наводе, тражећи од безбједносних служби сусједне земље да им доставе податке којима се у јавности барата, да би ова пошаст била сломљена како треба, услиједило је друго паковање из БиХ да су хрватски безбједњаци и дипломате протурали оружје у ову земљу и наоружавали селефије, да би, како кажу, “потврдили наводе” хрватске предсједнице. Чим су такви наводи осванули у медијима, а потврдио их министар безбједности ове земље Драган Мектић, тужилаштво је реаговало и позвало га на саслушање. Овакво понашање и тужилаштва, а и безбједносних агенција које одређене “вруће” информације шаљу медијима умјесто правосудним институцијама, не показује ништа друго него да су и безбједносни и правосудни сектор ове земље својеврсна смијурија и да су устројени на начин како “мали Ђокица” мисли да би требало да се ради.

Ако у овој земљи безбједносне агенције немају никакво повјерење у правосуђе, као стуб власти, онда се поставља питање у којем грму лежи проблем. Изгледа да је у оба грма подједнако распоређен, што само показује да нешто дебело смрди у оба сектора и да се ред мора увести.

Ако се има у виду чињеница да се врло често констатује од самих безбједносних агенција да овом земљом вршљају различити обавјештајни и параобавјештајни елементи, онда је и та чињеница коју не споре доказ да је тло ове земље погодно не само за различите афере попут ове најновије, него и за различито дјеловање са стране, којим се из других земаља проблеми пребацују у двориште ове земље.

Не буде ли у овој земљи коначно уведен ред и не буде ли коначно разјашњено шта је истина, те не буду ли и безбједносни и правосудни сектор коначно схватили шта им је примарни посао, БиХ ће и даље остати полигон за вршљање којекаквих обавјештајних и параобавјештајних снага и полигон за производњу скандала сваке врсте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана