Полиција зове у помоћ

Свјетлана Шурлан

Финансијским апетитима институција БиХ никако да се удовољи, а безбједност коју би оне требало да пружају све је више под знаком питања.

Да се ради о врећама без дна јасно је сагледавши само буџете SIPA, Граничне полиције и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, које годишње заједно располажу са 130 милиона марака.

Међутим, то им није довољно да купе неопходну опрему, запосле људе који им недостају, осигурају безбједност људи и граница.

У тим условима заштита становништва од свакодневних пријетњи по безбједност, од крађа, пљачки, па до терористичких напада, изгледа, постоји само у теорији,

Све су то, "олакшавајући душу" посланицима и делегатима Парламента БиХ, у више него драматичним дописима, навели директори ове три агенције.

Многобројни проблеми и недостаци у тим дописима просто се нижу, али ни на једном мјесту се, што је занимљиво, не помињу милиони који су уз све те проблеме потрошени. Са трошењем новца пореских обвезника очигледно немају проблема!

Истакли су да је граница недовољно покривена, а да је контрола на граничним прелазима неадекватна, не говорећи зашто је то тако и не доводећи у питање своју одговорност.

У SIPA су се пожалили на неадекватну унутрашњу организацију, а нису рекли како нису успјели да је постигну са 29 милиона годишње, док су у Дирекцији казали да нису у стању да адекватно заштите оно за шта су и основани, званичнике и објекте државних институција, иако на располагању имају 30 милиона.

Стоји да полицијски службеници једне државе треба да изгледају примјерно, адекватно обучено, опремљено и спремно да одговоре на све изазове.

Али не стоји да се паре намијењене за то троше на другачији начин и да се при том народу прича како је 130 милиона мало, тражећи унапријед оправдање за све пропусте који евентуално услиједе.

Непримјерено је и срамотно да се тражи још више, и то у времену када је већина становништва незапослена и да се уопште не брине да ли ће их неко опљачкати или "упасти" преко границе у државу, из које више нема ни шта да се узме.

Док у институцијама БиХ озбиљно не размисле како троше паре пореских обвезника и док милионе не почну схватати у реалној вриједности, оваквих дописа биће све више.

Биће занимљиво како ће на апеле за помоћ полицијских агенција одговорити народни трибути у Парламенту БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана