Пола мозга

Вељко Зељковић
Пола мозга

Да ли Европи поред смрзавања због недостатка енергената, али и високих цијена струје, пријети и узаврела, хаотична и турбулентна политичка јесен и зима?

Судећи према посљедњим дешавањима - такав сценарио постаје све реалнији. У Чешкој су већ кренули са протестима. Више од 70.000 људи се окупило како би изразило незадовољство због спољне политике коју води влада ове земље, а која све више пријети да велики дио грађана гурне у зону сиромаштва.

Ништа боље није ни у моћној Њемачкој, у којој се према посљедњим подацима чак свако четврто предузеће налази пред затварањем. Слична упозорења недавно је изнио и предсједник Привредне коморе Аустрије, наводећи да су они који су уводили санкције на руске енергенте размишљали са пола мозга.

Инфлација у еврозони је већ достигла рекордних десет одсто. Гаса је све мање. Храна је све скупља и постаје луксуз. Цијене електричне енергије на свјетским берзама су чак десет до 15 пута веће него почетком године. Италија, која оскудијева у овом стратешком енергенту, за куповину струје током 2022. планира да потроши невјероватних 100 милијарди евра. У појединим градовима се већ гаси расвјета, смањују вриједности на термостатима и искључују бојлери.

И поред тога, бриселски и европски политичари настављају са доношењем неразумних одлука по директивама из Вашингтона. То што је евро у слободном паду разне Бореле и Урсуле очигледно много не брине. Не брине их ни то што је долар све јачи, а што онда доводи до даљег раста инфлације у еврозони.

Узрок ове велике економске и енергетске кризе у земљама Европске уније није посљедица само рата у Украјини. Коријени су много дубљи. Европска централна банка је у посљедњих пар година одштампала и у промет пустила огромне количине новца, што се сада у комбинацији са ратом у Украјини вишеструко враћа попут бумеранга.  

И тако ће вјероватно бити све док не крену социјални немири широм Европе. Док се не уздрмају фотеље властодржаца, бирократа који су се уздигли попут фараона. Тада ће се и рат у Украјини завршити.

А Борел, Урсула, Бербок, Шолц и други мораће ускоро да објасне својим грађанима зашто лоше живе. Оправдање да је то због Русије више неће моћи пити воду, јер како осиромашење Европљана може помоћи Украјинцима. Крајње је вријеме да ове бирократе оду са сцене или укључе и рестартују и другу половину мозга, коју су до сада користили само хакери из Пентагона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана