Покушај отимачине

Жељка Домазет

Да је увелико на сцени покушај отимања имовине Републике Српске потврђује прво одлука Суда БиХ да се на БиХ укњижи војна имовина у Хан Пијеску, а потом и захтјев Правобранилаштва БиХ да се то учини са још десет војних локација у РС.

Да ствар буде још гора, књижење тих десет локација самоиницијативно је, без икаквог основа и консултација затражила сада већ бивши правобранилац БиХ Медина Вилић.

Ако се има у виду чињеница да ни дејтонска расподјела територије никада није до краја спроведена и да Српска никада није добила ни 49 својих процената територије, ови најновији удари на територију нису ништа друго до урушавање и умањење капацитета и снаге Српске. Јер, ако се зна да је територија једне војне локације попут оне на Мањачи величине мање општине, ако би се подлегло притисцима и БиХ предало 11 локација војне имовине, самим тим би од РС било отето неколико општина.

Својевремено је високи представник забранио градњу на војној имовини коју војска није користила, тражећи од званичника ове земље да се договоре о расподјели, како те тако и државне имовине, те да донесу закон којим ће та област бити регулисана. Због опструкција бошњачких званичника начелног договора који су постигли најјачи лидери у српском, хрватском и бошњачком корпусу, никада ова област није уведена у законске оквире.

Овај најновији покушај отимачине, без икакве законске подлоге, није ништа друго до додатно увођење ове земље у безакоње, по којем се једним неутемељеним захтјевом од било кога може отети оно што му је Уставом и законима загарантовано. А Устав ове земље јасно је рекао да је власништво Српске територија која је као таква дефинисана Дејтонским споразумом.

Буде ли РС подлегла оваквим захтјевима данас - сутра јој се врло лако може десити да остане не само без оних локација које покушавају да јој као војну имовину укњиже на БиХ него и шума, ресурса воде или њива, под тврдњом да су та добра власништво БиХ. Једини лијек је да сви званичници Српске листом стану у одбрану своје територије, јер би у противном могла постати празна љуштура, што јој желе сви они који су кренули у ову невиђену отимачину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана