Покретна војна имовина

Горан Маунага

Права слика БиХ и стварно стање у овој невјероватној земљи апсурда, виде се, између осталог, и у области покретне војне имовине, односно у подацима о количинама наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

Списак ове имовине је званичан, али, по свему судећи, не и тачан. Јер, иако је било много нетранспарентних делаборација муниције и наоружања, то у извјештају Министарства одбране није поменуто. Због тога је остало непознато колико је наоружања и муниције из којег складишта нестало или делаборисано. Другим ријечима, у Министарству одбране нико не зна стварно стање наоружања, муниције и минско-експлозивних средстава.

Комисија за спровођење поступка рјешавања вишка покретне војне имовине, коју је формирало то министарство, није извршила постављени задатак. Чланови комисије требало је да предложе шта ће од муниције и минско-експлозивних средстава бити продато, шта ће бити донирано, а шта уништено. Све што су урадили јесте да су направили преглед донације.

Изгледа да се као и у свим другим областима у БиХ, и у овој настојало само да буде испуњена прописана обавеза, форма. А какво је стварно стање пописиваче као да није ни занимало.

Чињеница је да ситуација "што горе то боље", све до нетачних, збуњујућих података у тој области, одговара многобројним бх. мешетарима уносног бизниса шверца наоружања. А таквих, као што се зна, има на свим нивоима.

Велики проблем је и то што се спровођење споразума ентитетских влада из 2008. године, по коме 80 одсто средстава од продаје и делаборације покретне војне имовине иде ентитетима, а 20 одсто Министарству одбране, реализација, годинама свјесно минира у покушају да Српска остане без тог новца.

На сву срећу, ствари се полако, али сигурно распетљавају. Тачне податке о количинама покретне војне имовине имаћемо чим имовину почне да преузима Републичка дирекција за промет наоружања и војне опреме при Влади РС. До тада, "званичне" податке Министарства одбране треба потпуно занемарити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана