Поигравање са пензионерима

Драгана Келеч
Поигравање са пензионерима

Иако је од 2006. године просјечна пензија у Републици Српској порасла за 73 одсто, а у 2008. години за 25 одсто, у посљедње вријеме било је "забринутих" коментара за пословање Фонда ПИО РС, који су неосновано прогнозирали његову пропаст.

Зар ове чињенице, као и редовна исплата пензија у 2009. години не говоре више од ријечи, и да ли је поштено без аргумената поигравати се са судбинама 218.000 људи, који су корисници Фонда ПИО РС?

Наравно да није. То су само паушалне и чисто политичке оцјене, којима би појединци политички жељели да се додворе пензионерима, како би их евентуално на сљедећим изборима имали као своје потенцијалне гласаче.

Јесте да Фонд ПИО РС, и према ријечима директора овог Фонда Зорана Мастила, има својих потешкоћа и проблема, али ипак то не може да буде разлог за олако давање констатација да је на рубу пропасти. Превише је неозбиљно "продавати" пензионерима у Републици Српској такву причу.

Фонд ПИО РС је у овој години и по основу доприноса имао бољу наплату него у 2008. години, за 11 мјесеци чак 41 милион марака више.

A то су значајна средства и то све захваљујући Измјенама и допунама Закона о доприносима, гдје је дата повољнија стопа по основу доприноса за пензијски фонд.

Све пензије корисницима права редовно су исплаћене током ове

године, што нико не може да оповргне. Има Фонд свакако, као што рекосмо, својих проблема, то се и не крије, а један од њих јесте проширивање обима права и увођење неких привилегованих права, која су оптеретила Фонд ПИО РС и повећала расходе у овој години на 120 милиона марака, као и нагли пораст броја пензионера. Само за 11 мјесеци ове године право на пензију остварило је више од 9.000 људи. Aли то не значи његов крах.

Па зашто се онда поставља питање да ли је Фонд ПИО РС пред крахом? Да ли је је то што је у једном мјесецу пензија каснила неколико дана довољан разлог да се посумња у његову стабилност?

Да ли пензионери треба да страхују за своје пензије, кога да слушају, коме да вјерују? То је одлука коју доносе они сами и на основу својих процјена, али сигурно да ће вјеровати више у остварена дјела, а не у празне ријечи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана