Поход на октобар

Ведрана Кулага Симић

Октобарски избори у БиХ се полако, али сигурно, примичу. До дана када ће становници испунити своју грађанску дужност и дати гласове онима за које сматрају да ће се најбоље залагати и радити за свеопште боље сутра, остала су нешто више од три мјесеца.

Политичке партије и независни кандидати су добили зелено свјетло за учешће на изборима, а идућих дана биће познато и које коалиције испуњавају неопходне услове за долазак на старт за изборну трку и поход на октобар.

Гужве на старту ће и те како бити, јер је на адресу Централне изборне комисије БиХ стигао рекордан број пријава за овјеру за учешће на општим изборима, чиме се поново показало да је сваким даном све више оних који желе да пливају у политичким водама.

За гласове бирача ове године бориће се укупно 65 странака, што је највише до сада, када је ријеч о општим изборима. Поново се показало да је политика уносан посао, што су озбиљно схватили и многи професори, економисти и многи други који своју шансу за боље сутра сада траже кроз политички ангажман.

Број пријављених кандидата и странака се повећава из године у годину. Свако од њих прво тражи позицију за себе, а за остало све има на располагању идуће четири године. У наредним данима очекује се да ће странке озбиљније почети да излазе са својим плановима и програмима са жељом да добију дио изборног колача и да покажу шта могу.

Таквих ће на гласачким листићима бити много, највише до сада, а поред оних стандардних, који су годинама уназад на политичкој сцени ове земље, редне бројеве узеће многе "сезонске странке".

Једна од карактеристика изборне године је и то што многе странке, којима је пао рејтинг, и које су ту негдје, а тешко да их има игдје, изненада "оживе" у изборним мјесецима. И поново крену у борбу за гласове, под плаштом да су управо они ти који заслужују повјерење, јер га неће "прокоцкати".

Списак таквих ове године је дуг, а о томе ко ће добити прилику да то покаже на дјелу одлучиће они који изађу на изборе.

Изборне листе такође би требало ускоро да буду комплетиране и тада ће се већ видјети колика је снага странака које годинама креирају политику, али и оних које траже шансу од избора до избора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана