Похабана војска

Жељка Домазет

Велики дио буџета институција на нивоу БиХ, односно више од 250 милиона КМ годишње троши се на Оружане снаге и Министарство одбране БиХ, али ствари на терену показују да се војска пати, гладује, да је без униформи и да је све мање оних који желе да раде у ОС.

Опрема која је наслијеђена из двије војске, оне из Српске и ФБиХ се и даље користи и право је чудо да нема већих хаварија.

Обичан војник једе старе конзерве којима је истекао рок, одлази на боловање јер му се стража не исплати, крије се на улици и у касарни због подераних униформи и Бога моли да неко од складишта не експлодира или не избије пожар.

Моторна возила која користи војник на терену су већ одавно дотрајала и не могу понијети ни епитет олтајмера. То да се њима може возити, не треба ни очекивати.

Укратко, док званичници институција путују по свијету и причају да БиХ треба да уђе у НАТО, војска је на издисају иако новца не мањка.

Прича о томе како ова земља има војску и да је њена узданица, пада при првом уласку у касарну у којој нема огрјева, хране, опреме и свега онога што у се свакој озбиљној војсци подразумијева.

Војска у којој јавне набавке представљају лакрдију, у којој се план јавних набавки одобрава средином године и мијења се прије него што је и одобрен, јасно доказује да ствари не штимају и да све функционише по принципу бацања прашине у очи. Јасно је као дан да се новац баца у ресурс који не функционише.

Ако се имају у виду све чињенице које се из године у годину износе у јавност када је о Министарству одбране и Оружаним снагама ове земље ријеч, неспорно је да ова земља нити има војску, а по свему судећи неће је ни имати, јер је обичан војник "девета рупа на свирали" које се сјете понекада када некоме затреба "адут" да је озбиљна земља.

Зато не чуди да је све више оних који бјеже главом без обзира.

Не буде ли се шта урадило и промијенило, оваквој ће војсци, баш као тонама конзерви са храном које су набављене за војнике, убрзо ће да истекне рок трајања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана