Погрешан пут

Ведрана Кулага Симић

Подручје Балкана од памтивијека важи за "буре барута", гдје и најмања варница може да изазове велики пожар.

Хрватске власти и дио правосуђа су протеклих дана показали да не маре за такве "детаље", већ отварају мрачне странице историје, оживљавају зле духове прошлости који никога не остављају нити могу да оставе равнодушним.

Хрватска је, у само седам дана, направила три узнемирујућа потеза од којих се затресло тло - од рехабилитације Степинца, преко јавног величања НДХ током обиљежавања 75. годишњице антифашистичког устанка народа Хрватске у Другом свјетском рату, до "скидања" пресуде Главашу за злочине почињене над Србима у рату почетком деведесетих година прошлог вијека.

Јасно је да сваки народ има своју историју и да треба да чува и његује своје успјехе, али има и оних година и деценија које треба подвести под црне и немиле и никада их не враћати ни у ком случају.

То понајвише важи за усташтво, НДХ и злочине почињене за ту идеологију. Ако цијела Европа слави дан побједе над тим злом, над фашизмом, како сада неко може да отворено велича убијање стотине хиљада невиних жртава?

Како то може да се дешава данас, у 21. вијеку, и то управо у најмлађој чланици европске породице? Како да усташтво и фашизам прођу без икакве осуде или барем повишеног тона?

Хрватска иде у погрешном правцу и нема реалног изговора за то који може да буде прихваћен. Такве и сличне ствари треба осудити без икаквог устручавања јер је тешко и наводити све злочине који су почињени над Србима и другим народима - под диригентском палицом НДХ и сљедбеника те злогласне идеологије.

Зле духове прошлости не треба дирати, а то, нажалост, управо чини званични Загреб скидајући пресуде појединцима из тих времена. 

Балкану не треба много јер је судбина, или нека виша сила, на овом простору спојила народе да дијеле добре и лоше стране историје, али и покушавају да их преброде зарад сигурније и боље будућности. Барем је тако било и треба да буде.

Пандорину кутију не треба отварати ни под тачком "разно", а на овако трусном подручју чак ни помислити на то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана