Поглед кроз прсте

Ведрана Кулага Симић
Поглед кроз прсте

Ко ради, тај гријеши - стара је пословица која се свако мало чује, а пречесто, ипак, послужи као изговор надлежнима у домаћим институцијама у данима када би требало, под условом да и осјете потребу за тим, да оправдају оно што су им ревизори пронашли у пословним књигама.

Канцеларија за ревизију објавила је финансијске извјештаје за 2021. годину за добар дио министарстава, агенција, те дирекција, канцеларија и других институција на заједничком нивоу власти у БиХ. Анализа ревизора показује да је и лани било оних који свјесно или из незнања нису марили на оно што је прописано и што би, по аутоматизму, требало да поштују. Уз то, уписани су и они који су покушали или само показали начелну вољу да исправе оно на шта им је претходне године указано те означено као недопустив пропуст у раду.

На заједничком нивоу власти у овој и оваквој БиХ формирано је више од 70 институција које су на грбачи народу под овим дијелом неба. Из извјештаја које су до сада објелоданили ревизори видљиво је да су на готово свим тим адресама имали понеку замјерку, а посебно забрињава то што у појединим институцијама исте грешке понављају из године у годину. Чак и оне на које сами могу да ставе тачку, без помоћи виших институција које су лани биле и саме у проблемима због нестабилне политичке климе у БиХ.

Спорно запошљавање и још спорнији рачуни који су стигли на наплату били су и лани кључни проблеми које су ревизори пописали. И то по ко зна који пут у посљедњих десет па и више година.

Да има воље, сви би се понашали у складу са правилима и правили би неке ситније грешке, али нема је. Барем не на свим прозваним адресама. Ипак, то не треба претјерано да чуди јер су ревизори до сада исписали на стотине и стотине страница са препорукама за боље и транспарентније пословање, али добар дио њих је само “прегледан”. Ако и толико.

Ситуација је дефинитивно поражавајућа, али не би требало кривити само оне на чије адресу су налази и препоруке отишли. Заказао је, као у многим другим секторима, читав систем јер нема потребне контроле нити санкција, а у тим околностима неодговорност и бахатост славе.

Мало ко обраћа пажњу на ревизорске извјештаје, а неријетко се могу чути и тврдње да су се и ревизори у неким случајевима суздржали од давања лошије оцјене због ових или оних разлога. И тако се вртимо у зачараном кругу гдје се мало ради, а превише новца завршава у ко зна чијим џеповима.

Правила понашања постоје и на том фамозном заједничком нивоу власти, али је одговорност страни појам, на који се само позива, апелује, моли, а не ради ништа што би прекинуло ланац самовоље и игнорисања свега што је написано и прописано. Истих и сличних проблема има и на другим нивоима и биће све док се, из ових или оних разлога, овима и онима буде гледало кроз прсте и тапкало по рамену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана