Подсекретар Комшић

Дарко Момић

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић разговарао је у Пентагону са замјеником подсекретара одбране за политику у Министарству одбране САД Џејмсом Андерсоном и током сусрета су закључили да је усвојени Програм реформи значајан искорак БиХ у јачању и побољшању сарадње са НАТО-ом.

Ова вијест коју су прије неколико дана пренијели медији у Српској и ФБиХ на најбољи могући начин показује однос Сједињених Америчких Држава према БиХ. Ако некоме није јасно, суштина је у функцији нареченог Џејмса Андерсона и чињеници да је ријеч о нижерангираном чиновнику Министарства одбране, а да му је саговорник био “први човјек БиХ”, што је помало неприкладан, али ипак еуфемизам за предсједавајућег Предсједништва БиХ. Међутим, оно што је много неприкладније је управо то да је “први човјек БиХ” ишао на ноге америчком замјенику подсекретара за нешто...

А колико је неприкладно најбоље показује поређење Андерсонове функције у хијерархији власти, односно државном апарату САД са оним што би он у ствари био у БиХ. Ако је секретар други назив за министра у САД, онда би подсекретар био помоћник министра, што се не може сматрати безначајном функцијом ни у БиХ, а камоли у САД. Али Андерсон није ни то, већ замјеник подсекретара одбране за политику, што би када се упореди са БиХ била функција начелника одјељења у неком министарству или да будемо још прецизнији функција шефа сектора у министарству одбране. Е сад се покушајте сјетити имена било којег шефа сектора у МО БиХ, рецимо сектора за управљање персоналом или за логистику и планове или рецимо сектора за међународну сарадњу... Не могу се ни ја сјетити.

Другим ријечима, наравно да је преамбициозно очекивати да ће Комшићу у Вашингтону отворити врата Бијеле куће или Стејт департмента, јер се зна за које и какве државнике су резервисани састанци са Трампом и његовим најближим сарадницима, али и он и они који су правили протокол и организовали му састанке могли су повести бар мало рачуна о дигнитету државе коју представљају.

Али управо зато Жељко Комшић и његови истомишљеници немају право ништа да кажу српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику када им поводом прославе 25. новембра као лажног Дана државности БиХ одбруси – “каква држава, таква и државност”. А судећи по његовом карактеру и јавним наступима, питање дана је када ће рећи “боље је бити на црној листи, него се понижавати састанцима са којекаквим чиновницима Пентагона”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана