Подршка вјетар у леђа

Милош Васиљевић
Подршка вјетар у леђа

Да би наша предузећа била конкурентна и испратила захтјевно европско и свјетско тржиште, константно морају улагати у иновације, обнављати технологију, јер у супротном губе корак за конкуренцијом што за многе од њих може бити и кобно за наставак производње.

Показатељи са терена говоре да се много труда улаже како би се ухватио корак са конкуренцијом, јер привредници морају да са једне стране задрже радну снагу, а с друге и да обнављају машине у исто вријеме, док већина привредника кубури са мањком новца.

Савремена технологија предуслов је за добре пословне подухвате, а привредници ни ове године нису сједјели скрштених руку, јер пракса је показала да се већина улагања касније исплати.

И све то није прошло испод радара Владе Републике Српске, будући да ће субвенције од 14,5 милиона марака бити распоређене на 233 предузећа из Српске која су испунила услове за додјелу подстицаја за директна улагања у овој години. Недовољно је то да би из коријена промијенило постројење једне фирме, али је добар вјетар у леђа да наставе са инвестирањем, а заузврат имају подршку институција, што им дају сатисфакцију да нису сами у својим подухватима.

На овај начин, расте технолошки ниво привредних субјеката у Српској, а позитивна ствар јесте то да се више од 300 фирми одлучило да инвестирају, у временима и која нису најидеалнија за пословање.

Улазак у нове инвестиције је и храброст јер са собом носи и ризик, али повећава продуктивност. Док многи предузетници већ подвлаче црту за ову пословну годину, једна лијепа вијест обрадовала је и самосталне предузетнике који могу рачунати на накнаду током боловања, а све на основу Закона о обавезном здравственом осигурању РС који је ступио на снагу лани у септембру и који је већ дао резултате.

У вези са тим, накнаде плате током боловања, на коју имају право и самозапослени, спас је за мале бизнисе, а посебно за жене, јер смо у прошлости били свједоци да нису имале право на рефундацију па су често стављале и катанац на браву својих фирми и то у периоду када су биле болесне или на трудничком одсуству.

Подстицаји са републичког, али и локалних нивоа много су више од новца на мјесечном или годишњем нивоу јер директно или индиректно чувају радна мјеста и старе занате, а неријетко и остављају читаве породице на вјековним огњиштима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана