Подршка Ромима

Ј. Ј. Ким, Џ. Волфенсон

На Дан Европе скупила се импресивна група младих у канцеларији Групације Свјетске банке у Букурешту. Групу су чинили млади стручњаци који живе у разним земљама средње и источне Европе, који су се по завршетку факултета запослили као правници, информатичари, архитекте и предузетници.

Двије су им ствари заједничке. Прво, сви су они превазишли друштвену стигму и изазове одрастања као један од процијењених 12 милиона Рома у Европи, и друго, стипендисти су Фонда за образовање Рома који су 2005. покренули Групација Свјетске банке и Институт “Отворено друштво”.

Ти млади стипендисти представљају значајан контраст уобичајено негативном стереотипу 'цигана'. Напротив, они представљају визију Европе која подржава таленте свих грађана и они су доказ да Роми, кад им се пружи прилика да развију своје таленте, могу постићи изузетне резултате.

Иако се ударне вијести у Европи фокусирају на краткорочна економска питања еврозоне, дугорочни циљ интеграције Рома се полако појављује у позадини, у великој мјери заборављен, али ипак један од највећих изазова Европе.

Роми су један од најсиромашнијих, али и најбрже растућих народа у Европи. Три од четири Рома живе у сиромаштву, један од три барем једном мјесечно иде на спавање гладан, а готово половина живи у издвојеним насељима.

Улазак у партнерство са европским Ромима како би им се омогућио излазак из сиромаштва, не само што је исправно - него је и паметан економски потез за Европу. Радна снага у средњој и источној Европи се рапидно смањује док ромска популација расте. Очекује се да у Бугарској до 2020. Роми чине 23 одсто нових радника на тржишту рада. Према томе, велики дио будуће конкурентности земаља у региону би могао зависити од тога колико брзо буду интегрисали Роме.

Реалност није охрабрујућа. Само половина Рома и четвртина Ромкиња у Европи има посао. Европа треба свеевропски фокус на интеграцију Рома. Да би Роми, једнако као и други народи, имали користи од просперитета Европе треба им пружити прилику, обуку и прихватити их, што треба почети још од предшколског узраста. Омогућавање већем броју ромске дјеце да похађају предшколско образовање и основну школу обезбиједило би им вјештине потребне за потпуно учешће на тржишту рада. С више ромске дјеце у школама и на факултетима сви постижу успјех: у земљама ће бити побољшана радна снага, што привлачи бизнисе који отварају радна мјеста. То је паметна инвестиција.

Има знакова наде за Роме. Свјетска банка се 2005. придружила Институту “Отворено друштво” Џорџа Сороша, Швајцарској агенцији за развој и сарадњу и владама земаља из средње и источне Европе у покретању иницијативе “Деценија инклузије Рома”, чији је циљ истицање потребе за интеграцијом Рома. И креатори политике у Европи су инклузију Рома поставили као приоритет, што се види и у ЕУ оквиру за “националне стратегије интеграције Рома до 2020”.

У међувремену, Групација Свјетске банке ради с Европском комисијом и државама ЕУ из средње и источне Европе на пружању подршке Ромима. Радимо и са Бугарском и Румунијом на образовању Рома у раном дјетињству, побољшању локалних школа у Србији, побољшању образовних исхода у БЈР Македонији, као и на упису имовине у земљишне књиге у Румунији.

Може се учинити још много више. Вјековне предрасуде се морају превазићи досљедним вођством. Прво, земље средње и источне Европе имају историјску прилику да искористе идући седмогодишњи буџет ЕУ за мање развијене чланице ЕУ да унаприједе интеграцију Рома. Средства су ту - треба их само искористити. Друго, млади образовани Роми треба да се удруже са старијим вођама како би дошло до промјена.

Саслушали смо десетине потенцијалних младих вођа у мају у Букурешту. Међутим, треба да пружимо подршку за много више младих Рома. То није само исправна ствар према ромској заједници - већ је и паметан економски потез за будућност Европе.

Јим Јонг Ким (предсједник групације Свјетске банке)

Џејмс Волфенсон (предсједавајући Wolfensohn&Company)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана