Подршка привреди

Анита Јанковић-Речевић

Влада РС планира да исплати најниже плате са доприносима и радницима у предузећима која су због ширења вируса корона радила смањеним интензитетом. То је најновија, у ланцу мјера институција Српске која ће, без сумње, помоћи домаћој привреди да не потоне у бездан усљед новонастале кризе која је погодила цијели свијет.

 

Донесеним мјерама за спас домаће привреде, која никада није ни била на завидном нивоу развоја, руководећи челници у Српској показали су да, поред очувања здравља становништва које је приоритет број један, велику пажњу посвећују предузећима и малим предузетницима, које је “ковид 19” гурнуо на ивицу понора. Наравно, ово су први кораци и на овоме се не би требало стати. Привредницима који су били приморани да закључају своје објекте, али и онима који су изгубили тржиште и смањили обим производње, помоћ ће засигурно требати и у мјесецима који долазе. Превазилажење постојеће кризе и опоравак фирми, угоститељства, туризма и малих занатлија неће ићи великом брзином. Нема сумње да ће за то требати много времена јер би се штета могла мјерити у милијардама КМ. Зато је важно дјеловати брзо и законским рјешењима ићи у правцу увођења што је могуће више олакшица, како би привредна активност, која нас држи живима, испливала из проблема.

Та мјера никако није усамљена јер су надлежни у Српској протеклих седмица донијели низ одлука како би очували радна мјеста и привредне субјекте. Тако на подршку у виду исплате најниже плате за април у бруто износу могу рачунати запослени у свим привредним субјектима којима је одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације био забрањен рад. Као једна од мјера за санирање посљедица вируса корона је и уплата доприноса за март за раднике најпогођенијих, а ту су и мјере које се тичу привременог одгађања плаћања пореских давања, тромјесечни мораторијум на кредите, хитна исплата поврата пореза  и доприноса за повећање плата у 2019. години...

Један од начина да се помогне посрнулој привреди јесте да се у свему што ће се радити у наредном периоду да предност домаћим произвођачима. У тој причи велику улогу треба да одиграју сами грађани и да при куповини робе бирају искључиво оне производе који су произведени у Републици Српској.

Сигурно је да вријеме пред нама носи бројне изазове, а један од највећих би могло бити суочавање са могућим злоупотребама помоћи, нарочито ако се зна да многи привредници у временима иза нас нису показали склоност ка моралним вриједностима. Ако има имало истине у ономе да вирус корона мијења свијет набоље, треба се надати да је “ковид 19” утицао и на свијест неморалних привредника, па да неће посегнути за тражењем помоћи од Републике уколико заиста нису оштећени. Новца у државној каси нема много и зато предност у пружању подршке треба дати онима који стварно трпе посљедице пандемије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана